Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
“Submergides en la feina”. Un projecte de recuperació de la memòria de les dones
El Museu Marès acull aquesta exposició que ens endinsa en la feina "en negre" dins el tèxtil a casa nostra

dona treballadoraUn any més, l´

Associació Dones per la Igualtat

, d´Arenys de Mar, el Museu i la Regidoria de la Dona comencen un treball de recuperació i conscienciació del paper de les dones des de mitjan segle XX fins a l´actualitat aplegant esforços perquè d´una manera participativa i divulgativa vegi la llum un treball de recuperació de la memòria local centrada en les dones, un col•lectiu que ha estat majoritàriament ignorat en els llibres d´història. A través dels records de les protagonistes, aquest treball d´investigació ofereix un panorama la realitat en els últims anys i com l´han viscut les dones.

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el Museu d´Arenys obre les portes a l´exposició Submergides en la feina, una exposició sobre el treball femení sense contractació, que és i ha estat un fet comú dins el tèxtil, fruit de la col•laboració del mateix Museu, l´Associació Dones per la Igualtat i la Regidoria de la Dona. La indústria del tèxtil ha estat tradicionalment un dels sectors més importants de l´economia catalana, molt present a Arenys de Mar i la comarca del Maresme. Al voltant de la fàbrica, a més de les treballadores contractades, es va desenvolupar una xarxa de treball paral•lela, no declarada, que ocupava moltes dones. Aquestes dones majoritàriament feien la feina a casa o bé en petits tallers sense disposar dels beneficis d´un contracte legal.

L´exposició mostra el treball que feien les dones a casa seva o als tallers: l´evolució que ha fet des dels anys 40 fins a l´actualitat, la incidència en la vida i en l´economia familiar i les relacions que s´establien. Submergides en la feina parla de les històries d´aquestes dones, va més enllà de les xifres, de l´economia o de les empreses.

El treball s´ha basat en la col•laboració i la participació de les dones d´Arenys de Mar. A través de la participació ciutadana s´han pogut recopilar peces, fotografies, documents i materials, també a través de les entrevistes a totes aquelles dones que han volgut explicar la seva experiència a l´Associació.

L´exposició s´inaugura el 8 de març, coincidint amb el Dia de les Dones, i es podrà visitar fins al 22 de juny. Aquest projecte s´adreça una vegada més a les persones d´Arenys de Mar que vulguin conèixer una part la seva història, als escolars, que tindran la possibilitat d´entendre la realitat social que s´ha viscut i es viu en el món del treball femení, i, en definitiva, a totes les persones interessades a aprofundir en un tema força comú al nostre país com és la desigualtat laboral de gènere.

Una mica d´història

L´any 2005 l´Associació de Dones per la Igualtat, amb la Biblioteca P. Pare Fidel Fita i l´Ajuntament, va organitzar l´exposició Memòria de dona, que oferia una panoràmica de l´evolució de les dones en diferents àmbits des del franquisme fins a l´actualitat. Aquesta exposició es va fer gràcies a la cessió de fotografies i objectes que mostraven l´evolució de les dones en diferents àmbits de la societat. L´èxit de participació i la bona acollida que va tenir, va impulsar l´associació de dones d´Arenys de Mar a plantejar un treball d´aprofundiment temàtic de la situació de les dones per l´any següent.

Així, el 5 de març de 2006 s´inaugura Aprenent a ser dona... a l´escola, exposició organitzada pel Museu i Dones per la Igualtat i que es va complementar amb l´edició, amb el mateix títol, d´un recull de la mateixa exposició i que va editar l´Ajuntament. L´exposició es va fer a partir de la documentació dels diferents períodes estudiats: franquisme, transició i actualitat. Es van organitzar diverses tertúlies generacionals que van ser enregistrades i van  acompanyar l´exposició.
expo publicitatL´exposició Aprenent a ser dona... a l´escola es va poder veure a les Jornades Feministes de Barcelona el juny de 2006, i a la Universitat de Lleida el mes d´octubre del mateix any. L´any passat l´exposició va anar fins a Sant Feliu de Llobregat i diferents instituts de secundària del Vallès Oriental.

L´any 2007 la protagonista de l´exposició va ser la publicitat. L´exposició i el catàleg de Benvingudes a la il•lusió: la trampa de la publicitat  va mostrar com en molts casos la publicitat ofereix una imatge distorsionada de les dones i que, malgrat que ha evolucionat, en els últims anys aquesta imatge no ha canviat com era d´esperar. Aquesta exposició també ha sortit d´Arenys: s´ha pogut veure a Alella i a Lleida, i anirà cap a Màlaga a final d´aquest mateix mes, dins el marc d´unes jornades feministes organitzades per la Junta d´Andalusia.

Informació relacionada
Dissabte, 8 de març de 2008
Presentació de l'exposició Submergides a la feina
Arenys de Mar es prepara per commemorar la diada amb actes reivindicatius i de sensibilització en la igualtat de l'home i dona
Publicat el 5 de març de 2008
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^