Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
LA VILA
Autariba i la Ràpita, viles agermanades amb Arenys de Mar

escut autariba

Agermanament amb Autariba

 Arenys de Mar està agermanada amb la vila occitana d'Autariba (Auterive, en francès) des del 14 de novembre de 1982, data en la qual els batlles d'ambdues localitats van signar l'acord a Arenys de Mar.

La Carta d'Argemanament que és enmarcada a l'Alcaldia d'Arenys diu textualment:

Les primeres relacions entre els nostres municipis existeixen des del 1954.
Aquestes s'han fet sobretot sota la forma d'intercanvi de societats
i agrupacions que es visitaven recíprocament.
 
A partir d'aquesta data, altres encontres han tingut lloc i han donat naixença
a un aproximament a les nostres poblacions en un mateix ideal.

És per això que els nostres dos municipis han expressat unànimament llur volutat
de realitzar un acord d'associació.

La firma d'aquesta carta ens engatja a una cooperació sincera, eficaç i més humana.

Aquest acord d'associació intervé a un moment en què els pobles d'Europa s'encaminen cap un
futur comú de vida. Deu contribuir, pela comprensió i el respecte mutu
de les dones i els homes dels nostres municipis a afermar la pau en el món,
l'alegria de viure sense frontera, pela llibertat i la democràcia
de la facultat dels pobles a disposar d'ells mateixos i de llurs governants, en llur propi país.

Autariba (en francès i oficial Auterive, pronunciat en occita 'Autoribo') és un municipi occità del Llenguadoc, del departament de l'Alta Garona, a la regió Occitània. Situat a 30 km, al sud, de Tolosa de Llenguadoc i a 19 km a l'est de Muret. El nucli urbà s'estén a les ribes del riu Arieja. L'antiga carretera RN 622, que comunica Tolosa i Andorra, travessa el municipi. Tenia 9.923 habitants el 2019. També és agermanat amb els municipis de Hermannsburg (Alemanya) i Fontanelle (Itàlia). 

Agermanament amb la Ràpita

Els contactes entre Arenys de Mar i Autariba es remunten als anys cinquanta arran de les relacions que va teixir Timoteu Colomer, un arenyenc que hi va marxar exiliat després de la Guerra Civil. L'agermanament es va ratificar oficialment la tardor de 1982 a Arenys de Mar  i un any després amb una segona signatura a Autariba. S'han mantingut contactes constants durant les darreres dècades, tant des del punt de vista institucional com d'activitats diverses (fires, activitats esportives, culturals i festivals). Una de les trobades més rellevants va tenir lloc l'any 2002 per celebrar els 20 anys d'agermanament.

Escut La RapitaArenys de Mar està agermanada amb la vila de La Ràpita arran de l'acord del Ple municipal de 29 de setembre de 2022 que es va fer públic en un acte d'agermanament a la Ràpita, uns dies més tard. 

L'acord conjunt d'argemanament va ser ratificat pels dos plens municipals i també per les dues confraries de pesca i destaca

"... estretes relacions afectives sustentades entre membres de sengles comunitats de pescadors, ja que entre els anys 50
i 60 del segle XX els pescadors rapitencs van fer llargues estades al port arenyenc, fixant-hi residència en ell moltes famílies. És així que es van forjar relacions entre les dues comunitats que han arribat fins a l’actualitat. Per aquest motiu es planteja el dur a terme aquest agermanament establint oficialment lligams de cooperació mútua, fonamentats en
les respectives comunitats de pescadors, característica comú entre els dos municipis".

Aquest agermanament, entre d'altres acords, compromet a les dues viles:

"a donar suport a les activitats que tendeixin al foment de la cultura, amistat i l’educació organitzant activitats i trobades per posar en valor les dos viles marineres, exposicions als respectius museus del mar per poder mostar les seves arrels amb el món de la pesca i els seus pescadors, menjars tradicionals i xerrades per enfortir els llaços entre les dues
comunitats, així com relacions entre òrgans representatius de diferents professions vinculades amb el mar." 

La Ràpita situada a l'extrem su del delta de l’Ebre s’estén al llarg de la badia dels Alfacs. L’abriguen i el resguarden de la mar brava un gran braç de sorra format pels sediments que el riu Ebre ha arrossegat cap al mar (la Punta de la Banya), i la Serra del Montsià que vigila expectant el dia a dia del poble pesquer. Aquesta situació privilegiada fa que un dels seus principals atractius siguin les platges de sorra fina i poca profunditat, ideals per al turisme familiar i per a practicar tot tipus d’esports nàutics. A més, la proximitat del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del Parc Natural del Ports, així com el clima mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos, ofereixen als visitants la possibilitat de gaudir de la natura tot l’any. 

La Ràpita és una població rica en tradicions, amb les quals els rapitencs i rapitenques participen activament. La seva màxima expressió és Orígens, un esdeveniment de recreació històrica que omple cada mes d’octubre els carrers del barri mariner del Xicago de tradicions i festa. La cultura i la tradició també es viu intensament durant les festes majors en honor al patró Sant Jaume, que comencen cada 25 de juliol, i en la festivitat de la Verge del Carme, patrona dels mariners i que té lloc el 16 de juliol. 

 
Imprimir
^