Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
RESIDUS
Què faig amb...?

El contingut d'aquest espai ha estat cedit per l'Ajuntament de Canet de Mar.

A partir d'aquí, ajuda'ns a completar-lo!!!

No has trobat la resposta al que buscaves? Hi trobes a faltar alguna cosa?

Escriu-nos un correu electrònic a mediambient@arenysdemar.cat. Et contestarem i inclourem el teu dubte en el llistat.

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | LL | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z

A

aerosols i esprais: quan ja són buits, si porten els símbols d'ecoembes (fletxes) amb els ENVASOS
alumini (paper de): ENVASOS sempre i quan sigui net. Si té restes de menjar (ex. punta de pa) ho llençarem al rebuig. L'alumini com a metall s'ha de portar a la DEIXALLERIA. Allà es recull la ferralla i els metalls conjuntament i també se separa alumini, coure, plom i altres metalls
animals morts: (peixos, tortugues, ocells ...): els animals, fins i tot el petits, s'han d'enterrar en un cementiri d'animals o portar-los al veterinari
antimosquits(recanvi pastilla o ampolla): RESTA
aram: entès com les peces de metall del parament de la llar, es poden aprofitar com a ferralla o metall i per tant, si ho portem a la DEIXALLERIA, s'aprofitarà

B

bandes depilatòries: RESTA
banyera: DEIXALLERIA -si l'obra la fa un paleta, com a professionals ja saben què s'ha de fer-
bastonets de les orelles: RESTA
biberons: RESTA. També les tetines, les culleretes de silicona i en general tots els productes que tenen a veure amb la lactància (xumets, discs de lactància ...)
billets de tren: PAPER
bolígrafs: RESTA
bolquers: RESTA (A més, es fa una recollida específica diària amb el Porta a Porta, si porten l'etiqueta identificativa)
bombetes: les de baix consum han d'anar a la DEIXALLERIA/MINIDEIXALLERIES, ja que contenen residus especials (mercuri o altres); les bombetes tradicionals poden anar a la RESTA; els fluorescents a la DEIXALLERIA.
bosses d'aspirador: RESTA
bosses de patates de plàstic: ENVASOS
bosses de plàstic: ENVASOS

C

cabells: RESTA
càpsules de cafè: si buidem el contingut a la resta, a ENVASOS, si encara hi ha el marro de cafè dins a RESTA.
caramels (de tot tipus: tous, amb pal...): RESTA. Si el paper està enganxat, també va al REBUIG. Si és net depèn de la composició, PAPER o ENVASOS.
carbó: RESTA. També el carbó actiu que es fa servir pels filtres dels aquaris.
cartutxos (tinta impressora, tòners ...): són residus especials (perillosos). S'han de portar a la DEIXALLERIA o a les MINIDEIXALLERIES.
cartutxos de càmping gas buits: RESTA
CD i DVD: DEIXALLERIA/MINIDEXALLERIES
cendres:  RESTA
cera: RESTA
cigarretes (puntes): RESTA. També els cigars. L'envàs dels cigars, si és de cartró, a PAPER i CARTRÓ i si és de plàstic a ENVASOS.
cintes de casettes i vídeo: DEIXALLERIA / MINIDEIXALLERIES
clips (i altres peces metàl.liques per agrupar documents): com a metall, es pot aprofitar per fondre i fer nou metall. Es poden portar a la Deixalleria. Però el més pràctic és separar-ho del paper i llençar-ho a la RESTA. De totes maneres, es tracta d'estris fàcilment reutilitzables.
closca: MATÈRIA ORGÀNICA, tant si és de fruit sec com de marisc
colònia: si l'envàs és de vidre, amb el VIDRE; si és de plàstic dur i porta el símbol d'ecoembes (fletxes) amb els ENVASOS
compreses: els pobles que tenen experiència en el model de recollida selectiva porta a porta desaconsellen barrejar compreses amb bolquers. Sempre que sigui possible, s'haurien de llençar amb la RESTA
compreses de cotó biològic 90% diodegradables: al ser un producte d'higiene ha d'anar a la RESTA un cop utilitzades.
cordill: RESTA.
cotons (per desmaquillar): igual que els bastonets de les orelles, els cotons de desmaquillar els llençarem a la RESTA.
cromos (embolcalls): quan són de paper, amb el PAPER; quan són plastificats, amb els ENVASOS

D

desodorant en roll-on: si és un envàs de plàstic i porta el símbol d'ecoembes (fletxes) amb els ENVASOS
discs lactància: els discs absorvents que fan servir les dones lactants es llencen al RESTA
dissolvents, hidrocarburs (envasos de metall o plàstic que els han contingut): els envasos de metall o plàstic que han contingut dissolvents o hidrocarburs, per tant residus especials, es consideren també com a residus especials. O sigui un continent que contingui un residu especial es considera un residu especial. La seva destinació és, en aquest cas, la DEIXALLERIA.
draps bruts: els draps ja trencats que no continguin residus especials i que no es puguin aprofitar, a la RESTA. Els que estan molts bruts d'oli, per exemple als tallers o les impremtes, han de recollir-se mitjançant un gestor autoritzat. Si embrutim un drap amb oli a casa el podem portar a la Deixalleria.

E

embolcall de formatges i embotits: és un paper plastificat i, per tant, pot anar amb ENVASOS i embalatges
embotit (xoriç, fuet...): pell que els envolta: RESTA
escombra: RESTA (vegeu pal)
escuradents: poden anar amb la MATÈRIA ORGÀNICA
estris de cuina (pots, olles, cassoles ...): si són d'alumini, a la DEIXALLERIA, perquè s'aprofitaran. Si són de terracota, a la RESTA
etiquetes: el paper de les etiquetes, que és plastificat, es llença al RESTA
excrements d'animals: RESTA, encara que, igual que els bolquers, els podem llençar cada dia amb l'etiqueta identificativa facilitada a l'Ajuntament (la sorra on els gats deixen els excrements va a la RESTA).

F

farmaciola (restes de cures: esparadrap, gasses, tiretes ...): quan ho utilitzem a casa en poca quantitat es pot tirar al REBUIG. Quan són medicaments o restes de substàncies químiques (medicamentoses) les heu de portar a la DEIXALLERIA o a la FARMÀCIA.
ferro: DEIXALLERIA. Si són voluminosos (mobles ...) també es poden deixar, prèvia trucada al 93 790 55 60, perquè us ho recullin el dia en què quedeu. (només en el cas de particulars, les empreses han d'anar a la Deixalleria)
fil dental: RESTA
filtres de gerros purificadors:RESTA
film transparent: ENVASOS
flors i plantes: les flors naturals van a la FRACCIÓ ORGÀNICA. Les flors artificials (sintètiques) a la RESTA. Els llaços de color a la RESTA. Una planta s'ha de separar del test i la terra. O sigui la planta va amb la FRACCIÓ ORGÀNICA i el test i la sorra amb la RESTA
fotografies: el paper de fotografia va al RESTA
fregall (de plats, terres, rajoles ...): RESTA
fusta (domèstica: culleres, escuradents, espàtules ...): si la porteu a la DEIXALLERIA s'aprofitarà. Podeu guardar-ho i fer-ho quan hi hagi quantitat. Si és poca quantitat, la podeu llençar a la RESTA.

G

gelat: l'embolcall el llencem segons la composició, si és de cartró a PAPER i CARTRÓ; si és plastificat, a ENVASOS. Si és molt brut, a la RESTA (ex: cartró d'una barra de gelat). Els pals, vegeu "pal"
gespa (i restes de jardí): sempre i quan siguin en poca quantitat les podem barrejar amb les restes de menjar, la MATÈRIA ORGÀNICA, o fins i tot posar-ho al costat amb una bossa. En cas que en tinguem una quantitat important ho hauríem de portar a la DEIXALLERIA
gomes de cabell: RESTA
grapes: RESTA

I

informàtica (equipament i material: disquets, ordinadors, teclats, impressores ...):  a la DEIXALLERIA , al contenidor de Residus d'Aparells Elèctrics i Electrònics (RAEE). Els petits RAEE, a les MINIDEIXALLERIES.
infusions: la bossa d'una infusió pot anar amb la MATÈRIA ORGÀNICA (la grapeta no cal treure-la)
insecticides: si el pot és ple, com que conté un producte perillós, s'ha de portar a la DEIXALLERIA; si ens assegurem que és buit, podem posar-lo amb els ENVASOS
iogurts (i làctics en general): ENVASOS. També la tapa

J

joguines (i altres elements de plàstic): malauradament, encara no tenen un clar aprofitament, per tant, quan estan trencades, a la RESTA.
 

LL

lleixiu: quan el pot de lleixiu és buit, el podeu llençar amb els ENVASOS
llenya: per fer foc (si teniu llar de foc). Si no, a la DEIXALLERIA
llima d'ungles: RESTA
llumins: poden anar amb la MATÈRIA ORGÀNICA

M

maquinetes d'afaitar: RESTA
medicaments: FARMÀCIA
mitges: RESTA, ja que segurament no es podran reutilitzar, com la roba en general
mobles (sofàs, armaris ...): es consideren VOLUMINOSOS. S'han de portar a la DEIXALLERIA o trucar al servei de recollida de trastos vells al 93 790 55 60. El servei de és gratuït i no´més per a particulars
mocadors de paper: si estan bruts, a la RESTA. Si són nets, a PAPER i CARTRÓ

O

oli: a la DEIXALLERIA
ossos (també el de pernil): MATÈRIA ORGÀNICA
ordinadors i pantalles d'ordinador: a la DEIXALLERIA

P

pals (d'escombra, fregall ...): REBUIG. Si són de fusta podeu portar-los a la DEIXALLERIA, ja que la fusta s'aprofitarà
pals de gelat: REBUIG                                                                                                                                                                                                             pals de carmel: depèn de la composició PAPER o ENVASOS.
paper absorvent de cuina: si és brut d'oli o restes de menjar, ha anar amb la MATÈRIA ORGÀNICA.  Igual que els tovallons de paper. Si té restes de productes de neteja, anirà a la RESTA
paper acetat (o parafinat, el d'embolicar la carn): és un paper difícil de reciclar. Hi ha gestors de paper que no ho accepten quan va barrejat amb el paper i el cartró. Algunes plantes de triatge d'envasos i embalatges tampoc ho accepten. Per tant, davant del dubte, al RESTA No obstant tot paper plastificat es pot considerar ENVASOS i embalatges. Dependrà de cadascú considerar cada tipus de paper com un plàstic i per tant posar-ho als ENVASOS.
pastes (el paper de magdalenes i pastisseria vària): aquest és un residu que genera diverses opinions i hi ha qui aconsella dipositar-ho amb la MATÈRIA ORGÀNICA, quan es tracta de paper tipus vegetal sense plàstic; davant el dubte però, ho posarem a la RESTA
píndoles i pastilles (els envasos, que són de plàstic i alumnini): ENVASOS. Els medicaments a la FARMÀCIA o a la DEIXALLERIA.
plàstic embolcall diari del diumenge i propaganda en general: ENVASOS. No cal que separeu l'etiqueta de paper que hi ha de vegades enganxada al plàstic.
piles: s'han de dur, com fins ara, als contenidors específics, ara també a les MINIDEIXALLERIES. Les piles MAI s'han de llençar a la restani amb cap altre fracció. Una sola pila pot contaminar de forma greu l'aigua.
pintura: els pots i els pinzells bruts de pintura s'han de dur a la DEIXALLERIA.
pinyols d'olives: MATÈRIA ORGÀNICA
pneumàtics: els pneumàtics si es canvien se'ls queden els tallers mecànics. Si per qualsevol causa, sou un particular i voleu llençar els pneumàtics heu de portar-los a la DEIXALLERIA, de forma gratuïta.
porexpan (safates): sempre que sigui a nivell domèstic, amb els ENVASOS
preservatius: RESTA
puntes de llapis: RESTA
PVC (peces vàries): depèn de què es tracti; davant el dubte i quan la producció és a nivell domèstic, ho llençarem a la RESTA

R

radiografies: a la DEIXALLERIA
raspall de dents: RESTA
revistes: PAPER i CARTRÓ. Totes les revistes, també les que són d'un paper més brillant o satinat, com ara les del cor. El gestor de paper ja ho separa.
roba i sabates: a la DEIXALLERIA o als contenidors específics de roba, quan està en bon estat, ja que es destina a finalitats socials. La roba que no es pot aprofitar la podeu llençar a la RESTA..
rodets de fotos: els rodets i líquids de fotografia van a la DEIXALLERIA. Des d'allà es portaran a un gestor específic
runa: les restes de runa, rajoles ... a nivell particular, s'han de portar a la DEIXALLERIA (gratuït). Si no, podeu contractar saques de runa a empreses de construcció

S

safates blanques per envasar aliments: ENVASOS
salva-slip: RESTA
serradures: MATÈRIA ORGÀNICA sempre i quan hi hagi poca quantitat i a nivell domèstic; si en feu molta s'ha de portar a la DEIXALLERIA
silicona: es considera un residu especial. El portarem a la DEIXALLERIA (també el pot buit, perquè queden restes)
sobres amb finestreta: el millor és separar el plàstic del paper. No obstant això, si tireu algun sobre amb la finestreta de plàstic al PAPER i CARTRÓ, no passa res. Els sobres que s'usen per material fràgil (amb plàstic a l'interior) els llencem al REBUIG
sorra del gat: RESTA

T

tampons: a la RESTA, igual que les compreses (vegeu la lletra C). També els plàstics aplicadors
taps d'envasos:ENVASOS
taps de suro: MATÈRIA ORGÀNICA
targetes de crèdit: RESTA
te: vegeu infusions
termòmetre: a la DEIXALLERIA
test ceràmica: RESTA
tinta: vegeu cartutxos
típex: RESTA
tiquets de caixa: PAPER
tovalloletes: les tovalloletes que s'usen per a la higiene infantil van a la RESTA

U

ungles: RESTA

V

vaixella i estris de cuina: si són de metall, es poden portar a la DEIXALLERIA perquè s'aprofitarà per fer nou metall. Si són de porcellana, quan es trenquen han d'anar a la RESTA. Si són de plàstic, amb ENVASOS
vial (flascó que conté medicaments): FARMÀCIA
vidre - envàs: al VIDRE
vidre (pla, de seguretat i altres) a la DEIXALLERIA

X

xarxa (bosses de patates, cebes ...): RESTA
xeringa: FARMÀCIA
xiclet: RESTA
xumet: REBSTA (vegeu també biberons)

 
Imprimir
^