Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Tres arenyencs retraten la bellesa de patis, eixides i jardins d'Arenys de Mar
L'exposició s'inaugura divendres 3 de juny, a les 20.00 hores, i es podrà visitar al Calisay fins el 26 de juny
Jardins, patis i eixides d'Arenys. Aquest és el títol de la proposta d'aquest mes de juny a la sala d'exposicions del Calisay. Es tracta d'una mostra de pintures a l'oli i d'aquarel·les de tres arenyencs que fa molts anys que s'hi dediquen i que aquesta vegada han volgut fer un esforç per ensenyar aquests racons tan característics d'algunes cases de tota la vida del poble i també d'espais públics. Són M. Lluïsa Gorina, Carme Riera i Enric Puig.
La mostra, que organitza la regidoria de Cultura, s'inagurarà divendres dia 3 de juny, a les 8 de la tarda, i es podrà visitar els divendres, de 6 a 9 del vespre, i els dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 2 del migdia i de 6 a 9 del vespre; fins el pròxim 26 de juny. Aquesta imatge és una de les tres que tot seguit us presentem i amb què els autors han volgut fer un tastet de la mostra. Correspon a M. Lluïsa Gorina i porta per títol, Pati romàntic.

L'exposició mostrarà durant tot aquest mes de juny al Calisay una cinquantena d'obres. D'una banda, pintures a l'oli de M. Lluïsa Gorina i de Carme Riera; i de l'altra, aquarel·les d'Enric Puig. Tot i que la gran majoria són espais de cases particulars, també hi ha alguna mostra de jardins públics, com ara el de la plaça del Tossol o Can Jalpí. Els visitants podran contemplar la bellesa de tants i tants patis i eixides de cases de la vila, als propietari de les quals els tres autors volen donar les gràcies per haver-los obert les portes i per deixar-los retratar aquests espais. La idea de pintar aquestes eixides va ser de M. Lluïsa Gorina i de Carme Riera, segons explica Enric Puig. Les dues artistes van començar a pintar els primers patis l'any passat, i va ser després que Puig es va afegir a la iniciativa. En part, segons explica, en la decisió hi va tenir alguna cosa a veure el curs de jardineria que havien seguit com a membres de l'Aula d'Extensió Universitària.

Brollador i buguenvíl·lia, de Carme Riera:

El resultat és aquesta exposició, que Gabriel Bou, a petició dels autors presenta amb les següents paraules:


"Tothom sap que els patis són a la part posterior d'algunes cases, guarnits de més o menys flors, d'alguna parra, d'alguna catifa d'heura i, tal vegada, d'una petita font. Les eixides, de fet, són patis amb una sortida -al País Valencià encara se'n diu eixida- que dóna a un carrer lateral. (Això és així en els pobles del Maresme, per exemple) Si, per últim, ens trobem en espais oberts, exteriors a les cases -no necessàriament davant d'elles-, podem dir que ja estem parlant, òbviament, de jardins. Però sempre ens referim a espais més o menys ocults, més o menys externs, que solen estar ornats de plantes i flors; si són jardins és més fàcil que hi ombregin arbres i arbredes, alguna font, sortidors i canals d'aigua, potser un estany. El nostre passeig pictòric anirà, doncs, per espais on la natura fa positiu acte de presència entre els habitacles dels humans.

Qui fa una passejada pels carrers de Synera si no és per l'antic passeig de mar (fins a tocar ratlla)- poc sospita que a l'interior de moltes cases de la Gaia Vila nostra s'hi trobin aquests meravellosos i ben cuidats patis, que hi posen la nota romàntica o hi deixen una empremta de bon gust. I és d'agrair que tal racons existeixin. I seria molt bona idea que un cop l'any, si més no, els moradors d'aquestes cases -els qui ho desitgin, que no cal forçar ningú- n'obrissin les portes per ensenyar-nos als convilatans aquests indrets de deliciosa màgia.

Remor de contes d'àvies, d'Enric Puig:


Ha estat una nobilíssima iniciativa aplegar l'obra pictòrica d'aquests tres arenyencs: la Carme Riera, la Maria Lluïsa Gorina i l'Enric Puig. Les dues noies donen vívides i acoloridíssima mostres del seu geni en l'art de la pintura a l'oli, que practiquen amb total mestria; el noi supera la perfecció amb la polidesa detallista i exquisida de les seves aquarel·les.

Després d'haver passar pel quiròfan i la UCI, per una intervenció d'envergadura a vida o mort; després dels deliris dels quatre dies que vaig passejar-me pels llimbs de la sedació anestèsica, somniant que havia vist plegats en una sala d'exposicions els quadres dels tres artistes... m'han demanat d'escriure quatre ratlles de presentació d'aquestes obres d'art que ara tenim el goig, per fi, de veure i d'admirar. Ha estat un honor que no creia merèixer, però no m'ho he pensat dues vegades i ho he fet amb molt de gust.

Gabriel Bou (maig de 2005)"

Publicat el 2 de juny de 2005
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^