Arenys de Mar
Portada>Nova Ciutadania
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOVA CIUTADANIA

Per què una Regidoria de Nova Ciutadania a Arenys de Mar?

La Regidoria de Nova Ciutadania neix de la voluntat del govern municipal de gestionar la realitat del fet migratori i de garantir la cohesió social del municipi, tot potenciant la inclusió dels nous vilatans.

D´una manera transversal, tocant tots els àmbits de competència municipal, definim un model d´acollida per a qualsevol nou vilatà, arribi de la procedència que sigui, que li garanteixi l´accés en igualtat de condicions als recursos i serveis municipals, que l´informi de tots els seus drets i deures de ciutadania, i que l´ajudi a assumir fàcilment el grau d´autonomia necessària per desenvolupar la seva activitat social, cultural i professional a la nostra vila, evitant qualsevol risc d´exclusió, per raó de llengua, cultura o religió.

L´Ajuntament d´Arenys de Mar, a través de la regidoria de Nova ciutadania, i en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Maresme, treballarà per fer realitat aquests principis essencials del Pla d´Acollida als nous vilatans.

Legislació

El Parlament aprova la Llei d'acollida de les persones immigrades i les retornades a Catalunya, pionera al sud d'Europa
Es tracta de la primera actuació legislativa en el seu àmbit al sud d´Europa i té com a principals objectius:
•Facilitar la integració de les persones immigrades
•Estendre un servei de primera acollida homogeni al conjunt de Catalunya
•Fomentar l´autonomia personal i la igualtat d´oportunitats
•Reduir les situacions de vulnerabilitat i de risc d´exclusió
•Fer del català la llengua comuna d´acollida arreu del territori.

Els drets i deures de les persones estrangeres a Catalunya i els tràmits administratius necessaris per regularitzar la nostra situació són objecte de regulació a la Llei d'Estrangeria (LO 4/2000, d'11 de gener, sobre drets i llibertats dels estrangers i la seva integració social) i al Reglament (Reial Decret 557/2011, del 20 d'abril) que la desenvolupa. Aquesta normativa referida als estrangers és de caràcter estatal, però determinades qüestions afecten àmbits competencials de la Generalitat de Catalunya, motiu pel qual es va aprovar el Decret 188/2001, de 26 de juny, de les persones estrangeres i la seva integració social a Catalunya.

Portal d´acollida per a persones nouvingudes

El Departament d´Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya posa a la disposició portal a Internet per facilitar la integració de les persones nouvingudes, disponible en 10 llengües. El web s´estructura en deu àmbits diferents: Catalunya, Acollida, Legislació, Veïnatge i convivència, Economia i treball, Educació, Salut, Habitatge, Serveis Socials i Participació. En tots els casos incorpora models de diàlegs, glossaris, expressions habituals, així com preguntes i respostes més freqüents. En la majoria dels apartats també s´inclouen enllaços a materials audiovisuals d´acollida, traduïts també als mateixos 10 idiomes. Es tracta d'un instrument que ha d´ajudar a fer de les noves i nous catalans una ciutadania més autònoma i, per tant, menys dependent. Ajudant a superar els entrebancs i el desconeixement inicial lògic que poden patir les persones d'origen estranger hi guanya tothom.

Servei d'Acollida Itinerant                          

L'Ajuntament d'Arenys de Mar i el Consell Comarcal han signat el passat mes de juliol de 2013 un conveni de col·laboració per posar en pràctica un Servei d'Acollida per a qualsevol nou/va ciutadà/a al municipi basat en els següents

Aquest Servei es basa en els següents principis:

- Integral i normalitzada: Considerar el conjunt de la societat, és a dir, ha d'anar adreçadad a tota persona arribada al municipi indistintament de l'origen d'aquesta.

- Transversal i insterinstitucional: per tal d'atendre tots els aspectes que giren al voltant de les persones, cal incidir en la interacció entre tots els àmbits municipals i entre les diferents institucions implicades.

- Intercultural: entenent el respecte a la diferència com a element enriquidor, amb la voluntat de generar coneixement, apropament i interacció.

La implantació d'aquest model d'acollida implica, entre d'altres, les següents premisses:

Ordenar la xarxa pública dels serveis, establir circuits clars, oferir un tracte en igualtat de condicions i normalitzat d'accés als serveis i potenciar els processos informatius municipals.

Vens a viure a Arenys de Mar o fa poc que has arribat, vols conèixer millor què t´ofereix el municipi?

L´Ajuntament  t´ofereix el Servei d´Acollida Itinerant, un servei amb la voluntat d´informar, orientar, i assessorar, a qualsevol ciutadà o ciutadana que vulgui tenir més coneixement d´Arenys de Mar i del seu entorn.

 

He sentit parlar dels macips i les captadores, qui son? Com puc obtenir la Targeta Sanitaria Individual per primer cop? Vull participar en alguna entitat, com ho faig?  Vull rebre classes de català, on en puc trobar?

Quins tràmits haig de fer si vull portar la meva filla que viu al meu país d´origen? Quina relació hi ha entre l´escriptor Salvador Espriu i la vila d´Arenys de Mar?

Tinc estudis finalitzats a l´estranger, els puc homologar? 

Posem a la vostra disposició un agent d´acollida qui us atendrà i recollirà tots aquells dubtes que tingueu, des de quins son els recursos municipals a l´abast i com funcionen, com accedir al sistema sanitari, sobre el món laboral, el sistema educatiu, com convalidar o homologar estudis fets a l´estranger, quins drets i deures tenim com a ciutadans, la convivència ciutadana, sobre tràmits d´estrangeria, cultura i tradicions catalanes, etc... 

L'Accés al Servei d'Acollida Itinerant:

Si desitgeu concretar una entrevista amb l´agent d´acollida ho podeu fer a través del telèfon 937411616 (ext.413) o escrivint a: servei.acollida@ccmaresme.cat.

- A través del Padró Municipal (Oficina d'Atenció al Ciutadà de l'Ajuntament)

- A través dels Serveis Municipals, que poden derivar al Servei d'Acollida les persones que fa un temps que viuen al municipi però que poden estar interessades en gaudir del Servei.

Un cop rebudes les demandes, el Servei d'Acollida es posarà en contacte amb les persones citant-les per realitzar una atenció individualitzada que doni resposta a les primeres necessitats, informant, orientant i derivant-les, a la vegada que aprofitarà per explicar el circuit d'acollida

L´agent d´acollida es posarà en contacte amb vosaltres per tal de concretar una entrevista el més aviat possible. També podeu demanar més informació a l´Oficina d´Atenció Ciutadana de dilluns a divendres de 8:30 a 14:00h a la riera Bisbe Pol, 8.

Cursos de coneixement de l´entorn:

Si és del vostre interès  podeu participar en els Cursos  de Coneixement de l´Entorn, unes sessions grupals de 20 hores on s´amplia els continguts esmentats, facilitant així l´autonomia de persones nouvingudes i la igualtat d´oportunitats. Una oportunitat per conèixer millor la realitat catalana, el nostre municipi alhora que conèixer altres persones.  

Cartell curs coneixement de l'entorn

Cartell curs coneixement de l'entorn

Fitxer: curs_coneixement_de_l_entorn_2014.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 358,09 kB

Disposeu de la Guia d´Acollida d´Arenys de Mar on hi trobareu una explicació, en diferents idiomes, dels serveis municipals a més de les seves dades de contacte. 

                                                  Benvinguts i Benvingudes a Arenys de Mar !

Propostes d'Informes d'Estrangeria

Al mateix temps, aquest Servei d'Acollida Itinerant realitza tasques prèvies per a l'emissió de les propostes d'informe d'integració social per a l'arrelament social, d'integració per a la renovació de residència temporal, de disponibilitat d'habitatge per al reagrupament familiar, des d'una perspectiva d'acollida, reforçant la tasca que es realitza dels serveis municipals:

Circuït Elaboració de propostes d'Informes d'Estrangeria

Circuït Elaboració de propostes d'Informes d'Estrangeria

Fitxer: circuit_informes.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 61,04 kB

 

Guia d'Acollida

guies acollidaLa regidoria de Nova Ciutadania ha editat una guia d'acollida per a persones nouvingudes a la vila. Es tracta d´un document que conté informació bàsica dels serveis que ofereix el municipi a mode d'adreces i telèfons. Els seus usuaris hi trobaran informació municipal, sanitària i d'escolarització, així com les eines d'atenció a necessitats bàsiques i d'inserció laboral de què disposa la vila. Tot plegat acompanyat d'un plànol que ubica els diferents serveis i equipaments d'Arenys de Mar. La guia s'ha editat en català, castellà, anglès i àrab i, a banda de trobar-se en format paper, es pot consultar en format digital.Dades estadístiques de la població immigrada al Maresme

Dades de la regidoria

Regidora: Isabel Roig

Ajuntament d'Arenys de Mar. Centre Cultural Calisay
Riera Pare Fita, 31
08350 Arenys de Mar
Tel. 93 795 97 77

 

Destaquem
 
^