Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Les meduses, els invertebrats més temuts pels banyistes!

A l’estiu, el bany és l’activitat principal de les nostres platges, on els ciutadans aprofiten per prendre el Sol, refrescar-se, jugar o relaxar-se. Però el mar també és el medi on hi viuen altres éssers vius, entre ells les meduses, tant temudes pels banyistes!

Aquests animals son invertebrats, de la família dels cnidaris, i es caracteritzen per tenir cèl·lules urticants que utilitzen per capturar preses i defensar-se. Cal destacar que cada medusa té milers de cèl·lules urticants a tot el cos, però aquestes estan concentrades als tentacles i continuen actives encara que l'animal estigui mort a la sorra, per la qual cosa no és aconsellable treure-les de l'aigua ni enterrar-les. El seus principals depredadors són alguns peixos, com ara el peix lluna i les tortugues marines, que últimament han fet diverses postes d'ous a les platges d'algunes localitats del Maresme.

La perillositat de les meduses es categoritza a partir d'un índex elaborat per experts del CSIC i que té en consideració la capacitat urticant de cada espècie i la seva abundància a l'aigua de bany:

- Presència de meduses sense perill
- Presència de meduses amb perill
- Presència de meduses d'alt perill

Per tenir informació en temps real de l'estat de cada platja -presència o no de meduses i perillositat, meteorologia, color de bandera de bany i qualitat de l'aigua- us podeu descarregar l’app PlatgesCat, de la Generalitat de Catalunya, o bé consultar-ho als mòduls de salvament que hi ha a cada platja.

Les principals meduses que ens podem trobar al nostre litoral són: Pelagia noctiluca, Pelagia benovici, Rhizostoma pulmo, Cotylorhiza tuberculata, Aurelia aurita, Velella velella, Chrysaora hysoscella, Carybdea marsupialis, Aequorea forskalea, Phylloriza punctata, Physalia physalis, Discomedusa lobata, Olindias phosphorica i Porpita porpita.

Per conèixer millor aquests animals i com actuar en cas de picades, us convidem a assistir a una nova xerrada  “Les meduses a la nostra costa”, el proper dimecres 22 d’agost, a les 7 de la tarda, a la Biblioplatja, a càrrec del Projecte Meduses de l’ICM. Recordem aquesta activitat que s'emmarca dins de la programació del cicle de xerrades i sortides mediambientals d’aquest any.

Publicat el 14 d'agost de 2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^