Escut de l'Ajuntament d'Arenys de Mar
SERVEIS ECONŌMICS
QUČ FER QUAN ENS TROBEM DAVANT D'UNA DEFUNCIĶ

Si ens trobem davant d’una defunciķ, tant si s’ha produīt a casa (contactem amb el CAP al teléfon 93 795 80 74), com en una residčncia o hospital, hem de demanar al metge corresponent que ens tramiti i en doni en mā el corresponent Certificat de Defunciķ (dues cōpies). És el document, que entregarem a la funerāria, amb el que autoritzem, legalment, que es faci cārrec del difunt. Nosaltres som, o hauríem de ser, els que contactem amb la funerāria. En cas de tenir una pōlissa d’asseguranįa, cal comunicar-ho a la funerāria i és ella la que contacta amb l’asseguradora.

Contractaciķ del servei d’enterrament amb la funerāria:

És important saber que, legalment, només és obligatori en una defunciķ:  la recollida i condicionament del difunt, l’enferetrament i l’enterrament o incineraciķ.

La resta de serveis, vetlla, flors, recordatoris, esqueles, cerimōnia religiosa o civil, lāpida, gestiķ documental oficial, taxis, i d’altres, sķn serveis complementaris que podem o no contractar amb la funerāria.

Obligacions de la funerāria:
- Mostrar-nos tot el ventall de preus dels seus productes (obligatoris o no) des del més barat al més car.
- Especificar-nos ben clarament cada un dels desplaįaments que es duran a terme amb el difunt, la recollida  del lloc de defunciķ,  al tanatori, a la sala de vetlla, al lloc de la cerimōnia, al cementiri o crematori, i sobretot el preu a pagar de cada un d’aquests desplaįaments.
- Redactar-nos un pressupost de tot el servei contractat. Cal veure, abans de signar, que ens quedi ben clar, entenedor  i especificat el redactat de cadascuna de les partides que s’estan contractant.

Tinguem ben present que:
- Cal que estigueu en plena conscičncia que allō que esteu contractant és el que voleu. L’estat emocional del moment fa que no sempre sigui així.
- Demaneu a la funerāria que us especifiqui, de manera clara i comprensible, cadascun dels productes, serveis i gestions que us estan pressupostant.
- Un cop signat el pressupost i fet el pagament esteu, encara, en condicions de reclamar qualsevol aspecte que no tingueu clar o considereu erroni.
- La Gestiķ Documental en cap cas és obligatori contractar-la amb la funerāria (ho podeu fer vosaltres mateixos o bé una gestoria): sķn les Partides Literals de Defunciķ (tres cōpies) que sķn gratuītes i es recullen al Registre Civil del lloc on s’ha produīt la defunciķ. Sķn els documents necessaris per donar de baixa administrativament el difunt. La Baixa de la Seguretat Social, que és automātica, la gestiona el mateix Registre Civil. Per la baixa de domiciliacions bancāries de subministraments com aigua, telčfon, electricitat o altres, només cal que entregueu una de les cōpies de la Partida Literal de Defunciķ a l’entitat bancāria corresponent. Els trāmits d’últimes voluntats o testamentāries s’han de fer personalment davant de notari.
- En cas de tenir una pōlissa d’asseguranįa, cal comunicar-ho a la funerāria i és la que contacta amb l’asseguradora. És important estar ben informat de quina és la quantitat de diners que el difunt tenia assegurat pel servei d’enterrament i documentar-se dels detalls d’aquesta pōlissa abans de la defunciķ del familiar per no tenir sorpreses o bé per poder reclamar el retorn de quantitats no gastades.

 
Ajuntament d'Arenys de Mar - Riera del Bisbe Pol, núm. 8 - 08350 Arenys de Mar - Tel. 93 795 99 00