Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Millora la qualitat de la fracció orgànica del municipi
Arenys de Mar redueix un 4% els impropis de l'orgànica en un sol trimestre i tanca el 2012 incinerant 100 tones menys de residus. La vila es va situar per sota de la mitjana comarcal en la relació de quilos de brossa generats per habitant i dia al 2011.

Caracterització de la fracció orgànicaL’Agència de Residus de Catalunya realitza controls trimestrals de la qualitat dels residus orgànics (restes de menjar i petites restes del jardí) de tots els municipis de Catalunya. Es tracta de les anomenades caracteritzacions, que consisteixen en agafar uns 250 quilos de mostra de brossa orgànica procedents dels contenidors i del porta a porta per comptabilitzar la quantitat de material que no es correspon a l’orgànica, és a dir, el nivell d’impropis.

El 28 de novembre de 2012 es va fer la darrera caracterització dels residus orgànics d’Arenys de Mar i el nivell d’impropis va ser d’un 6,16%. Aquest resultat representa una notable millora de més de 4 punts respecte l’anterior mostra, realitzada el 3 d’octubre, i que va ser d’un 10,34%. Els impropis trobats a ambdues caracteritzacions van ser principalment restes d’envasos i bosses de plàstic, restes de paper i cartró i bolquers, llaunes o restes de tèxtil, entre d’altres residus.

Des de l'Ajuntament d'Arenys de Mar recordem que és molt important fer una bona separació de l'orgànica a la llar i fer ús de les bosses compostables. Això permet que el compost que obtenim per aplicar al sòl sigui d’una millor qualitat i, d'altra banda, fa augmentar els ingressos que rep l’Ajuntament per part de l’Agència de Residus de Catalunya pel correcte tractament de la orgànica, fet que permet que una part de les despesa del cost de la recollida selectiva quedi coberta i la taxa d’escombraries pugui ser més reduïda.

Alhora, aquests controls aporten informació sobre el nivell de malbaratament alimentari que es produeix al municipi. Dins de l’avaluació que es fa dels residus, es valora quina quantitat del menjar que s’ha llençat a la brossa orgànica es podria haver consumit (restes d’aliments o restes de plats cuinats que encara eren menjables). En la darrera caracterització, les dades mostren que un 7% de la orgànica llençada a Arenys de Mar corresponia a malbaratament alimentari.

Arenys va portar a incinerar 100 tones menys de residus al 2012

Una altra dada positiva en la recollida de residus a la nostra vila és que durant el 2012 s'han recollit un total de 5.056,96 quilos de rebuig (burilles de cigarretes, pols d'escombrar, ceràmica, restes d'higiene personal, bolquers, excrements d'animals i tots els residus que no formen part de les fraccions selectives ni es poden dur a la deixalleria municipal), xifra que representa un descens de l'1,83% en comparació al 2011. Això vol dir que l'any passat es van enviar a incinerar 94,8 tones menys de residus, amb el conseqüent estalvi que suposa per a les arques municipals. Un estalvi quantificat en 2.346,44 euros.

D'altra banda, els resultats anuals de la generació de residus als municipis del Maresme revelen que Arenys de Mar va generar 1,54 kg de residus per habitant i dia durant el 2011, xifra inferior a la mitjana comarcal i que va ser de 1,63 kg/hab/dia.

Aquestes dades demostren que tant el porta a porta com els contenidors són dos sistemes de recollida de residus perfectament vàlids i compatibles per assolir bons nivells de reciclatge a la nostra vila, i que depèn de la ciutadania que es faci bé o malament. És per això que des de l'Ajuntament es vol felicitar als veïns i veïnes per l'esforç que realitzen separant per fraccions els residus que generen i els encoratja a no abaixar la guàrdia.

Fitxer Acrobat-PDF de (11.68kB)

Fitxer: residus_maresme.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 11.68 kB

Fitxer Acrobat-PDF de (19.07kB)

Fitxer: Comparativa_recollida_selectiva_2011_2012.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 1
Mida: 19.07 kB

Publicat el 9 de gener de 2013
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^