Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Pons i Guri serà nomenat dissabte 17 de juny Arxiver Emèrit i Fill Predilecte d'Arenys de Mar
El jurista, historiador i degà dels arxivers catalans, l'arenyenc Josep Maria Pons i Guri, que va morir el passat 23 de desembre de 2005, serà nomenat Arxiver Emèrit i Fill Predilecte d'Arenys de Mar, el pròxim dissabte 17 de juny en un ple extraordinari. L'acte tindrà lloc a la sala Josep Maria Arnau del Centre Cultural Calisay -o del Molí de Dalt com a Pons i Guri nomenava aquest espai-, a les 12.00 hores. Fundador de l'Arxiu Històric Fidel Fita d'Arenys de Mar, el dirigia des de 1934 i, tot i la seva avançada edat, fins a l'últim moment hi va continuar anant a treballar cada dia.
L'acte d'homenatge a Pons i Guri començarà amb la intervenció de l'alcalde, Miquel Rubirola, que parlarà de la figura de l'il·lustre jurista i historiador arenyenc. Un cop el ple municipal aprovi el nomenament d'Arxiver Emèrit i Fill Predilecte, Rubirola donarà la paraula a Joan Domènech i Moner, que glossarà la figura de Josep Maria Pons i Guri. Joan Domènech és mestre i llicenciat en Filosofia i Lletres (Història). Dedicat a investigar i a difondre la història de la seva vila natal, Lloret de Mar, i de la comarca, la Selva -a la que Pons i Guri, amb arguments geogràfics, històrics i culturals feia pertànyer Arenys de Mar- i a la cultura popular, en especial el món de la sardana; és autor d‘una quinzena de llibres. Amic personal de Josep M. Pons i Guri, va ser dels primers en assistir i formar-se en paleografia als cursets que Pons i Guri impartia a l´arxiu.

L'acte de nomenament inclourà també el lliurament d'un pergamí commemoratiu a familiars de Pons i Guri. Els assistents també podran veure un audiovisual que reprodueix una conversa que Ariadna Ibern Caballé va mantenir el novembre de 2001 amb Josep M. Pons i Guri. Al finalitzar l'acte, s'obsequiarà tothom amb un llibre que l'Ajuntament ha editat amb motiu d'aquest nomenament d'Arxiver Emèrit i Fill Predilecte d'Arenys de Mar. També es regalarà un punt de llibre commemoratiu amb un dibuix creat especialment per a l'ocasió per l'artista local Enric Maass.

En record de Josep M. Pons i Guri

El llibre conté, a més del text introductori de l'alcalde, l'entrevista que li va fer Albert Manent cap a l'any 1995, inèdita fins el passat mes de maig en què va sortir publicada a la revista Serra d'Or. Segueix un estudi publicat amb anterioritat per Pons i Guri, revisat poc abans de morir per  incloure'l al IV volum del seu Recull d'estudis d'història jurídica catalana, en curs d'edició, precedit d'una presentació de l'arxiver municipal Hug Palou per contextualitzar-lo. Tracta de la presa d'una embarcació pirata davant d'Arenys de Mar l'any 1624, en què hi van participar gent de la vila i de la població veïna de Canet de Mar. Tanca la publicació un retall biogràfic de Pons i Guri, amb especial atenció als honors i distincions que va rebre en vida i un recull de fotografies.

A més, l'Ajuntament ha adquirit 150 exemplars de la revista Salobre, que edita el Centre d'Estudis Josep Baralt i que ha dedicat el darrer número a Pons i Guri, i també es repartiran entre els vilatans que participin en l'homenatge.

Publicat el 15 de juny de 2006
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^