Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
ANY CUCURULL 1919-2019
La commemoració del centenari començarà el 15 de febrer amb un acte oficial

El 12 de gener de 1919 va néixer a Arenys de Mar Fèlix Cucurull i Tey. Fill de Fèlix Cucurull i Campalans, batlle d'Arenys de Mar i Leonor Tey. El Centenari del naixement de Fèlix Cucurull serà motiu de celebració els propers mesos en el marc de l'Any Cucurull. Un dels objectius de la Comissió organitzadora i voluntat de l'Ajuntament d'Arenys de Mar és aprofundir en la figura de Cucurull i la seva obra i poder difondre-la i donar-la a conèixer àmpliament, de manera especial, entre els arenyencs i arenyenques.

Els actes de commemoració del centenari començaran el 15 de febrer amb un primer acte institucional que encadenarà un seguit d'actes diversos, des de taules rodones a esdeveniments artístics i musicals per intentar retre un homenatge complet a través de diverses disciplines i formats.

Cucurull, escriptor, poeta i polític. Tant el seu treball intel·lectual i el seu pensament com la seva actuació política pren un relleu destacat en aquest moment històric que viu Catalunya i com ha evolucionat l'independentisme la darrera dècada. Els estudis de Cucurull van aprofundir sobre les primeres fases del catalanisme contemporani del segle XIX i les seves arrels populars i progressistes. També fou membre de l'Acadèmia de Ciències de Lisboa el 1979 mercè el seu estudi Dos pobles ibèrics (1967) on fa paral·lelismes entre Catalunya i Portugal, i el 1980 fou nomenat personalitat cultural de l'any per la Unió Brasilera d'Escriptors.

A les eleccions municipals de 1983 Fèlix Cucurull va encapçalar la llista del PSUC-Candidatura Unitària d'Esquerres, on també hi formava part Nacionalistes d'Esquerra i va ser escollit regidor de l'Ajuntament d'Arenys de Mar. El 1984 col·laborà en diverses activitats de la Crida a la Solidaritat en Defensa de la Llengua, la Cultura i la Nació Catalanes. El 1985 viatja a París en el Tren de les Nacions i forma part de la comissió que lliura a la UNESCO un manifest a favor del reconeixement de les nacions sense estat.

El 1985, la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi i l'Ajuntament d'Arenys de Mar i la biblioteca P. Fidel Fita li va retre un homenatge a Arenys de Mar. El 1988, va rebre l'homenatge de la Universitat Catalana d´Estiu, a Prada de Conflent.  El 1991 li és atorgat el guardó CIEMEN 1991 (Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions). I el 1995 a les Jornades Independentistes d'Arenys de Mar, en un acte als Seràfics, Fèlix Cucurull va rebre el que seria el darrer homenatge en vida.

Publicat el 12 de gener de 2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^