Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES
El Museu Marès acull aquesta exposició que ens endinsa en la feina "en negre" dins el tèxtil a casa nostra

dona treballadoraUn any més, l´

Associació Dones per la Igualtat

, d´Arenys de Mar, el Museu i la Regidoria de la Dona comencen un treball de recuperació i conscienciació del paper de les dones des de mitjan segle XX fins a l´actualitat aplegant esforços perquè d´una manera participativa i divulgativa vegi la llum un treball de recuperació de la memòria local centrada en les dones, un col•lectiu que ha estat majoritàriament ignorat en els llibres d´història. A través dels records de les protagonistes, aquest treball d´investigació ofereix un panorama la realitat en els últims anys i com l´han viscut les dones.

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, el Museu d´Arenys obre les portes a l´exposició Submergides en la feina, una exposició sobre el treball femení sense contractació, que és i ha estat un fet comú dins el tèxtil, fruit de la col•laboració del mateix Museu, l´Associació Dones per la Igualtat i la Regidoria de la Dona. La indústria del tèxtil ha estat tradicionalment un dels sectors més importants de l´economia catalana, molt present a Arenys de Mar i la comarca del Maresme. Al voltant de la fàbrica, a més de les treballadores contractades, es va desenvolupar una xarxa de treball paral•lela, no declarada, que ocupava moltes dones. Aquestes dones majoritàriament feien la feina a casa o bé en petits tallers sense disposar dels beneficis d´un contracte legal.

L´exposició mostra el treball que feien les dones a casa seva o als tallers: l´evolució que ha fet des dels anys 40 fins a l´actualitat, la incidència en la vida i en l´economia familiar i les relacions que s´establien. Submergides en la feina parla de les històries d´aquestes dones, va més enllà de les xifres, de l´economia o de les empreses.

El treball s´ha basat en la col•laboració i la participació de les dones d´Arenys de Mar. A través de la participació ciutadana s´han pogut recopilar peces, fotografies, documents i materials, també a través de les entrevistes a totes aquelles dones que han volgut explicar la seva experiència a l´Associació.

L´exposició s´inaugura el 8 de març, coincidint amb el Dia de les Dones, i es podrà visitar fins al 22 de juny. Aquest projecte s´adreça una vegada més a les persones d´Arenys de Mar que vulguin conèixer una part la seva història, als escolars, que tindran la possibilitat d´entendre la realitat social que s´ha viscut i es viu en el món del treball femení, i, en definitiva, a totes les persones interessades a aprofundir en un tema força comú al nostre país com és la desigualtat laboral de gènere.

Una mica d´història

L´any 2005 l´Associació de Dones per la Igualtat, amb la Biblioteca P. Pare Fidel Fita i l´Ajuntament, va organitzar l´exposició Memòria de dona, que oferia una panoràmica de l´evolució de les dones en diferents àmbits des del franquisme fins a l´actualitat. Aquesta exposició es va fer gràcies a la cessió de fotografies i objectes que mostraven l´evolució de les dones en diferents àmbits de la societat. L´èxit de participació i la bona acollida que va tenir, va impulsar l´associació de dones d´Arenys de Mar a plantejar un treball d´aprofundiment temàtic de la situació de les dones per l´any següent.

Així, el 5 de març de 2006 s´inaugura Aprenent a ser dona... a l´escola, exposició organitzada pel Museu i Dones per la Igualtat i que es va complementar amb l´edició, amb el mateix títol, d´un recull de la mateixa exposició i que va editar l´Ajuntament. L´exposició es va fer a partir de la documentació dels diferents períodes estudiats: franquisme, transició i actualitat. Es van organitzar diverses tertúlies generacionals que van ser enregistrades i van  acompanyar l´exposició.
expo publicitatL´exposició Aprenent a ser dona... a l´escola es va poder veure a les Jornades Feministes de Barcelona el juny de 2006, i a la Universitat de Lleida el mes d´octubre del mateix any. L´any passat l´exposició va anar fins a Sant Feliu de Llobregat i diferents instituts de secundària del Vallès Oriental.

L´any 2007 la protagonista de l´exposició va ser la publicitat. L´exposició i el catàleg de Benvingudes a la il•lusió: la trampa de la publicitat  va mostrar com en molts casos la publicitat ofereix una imatge distorsionada de les dones i que, malgrat que ha evolucionat, en els últims anys aquesta imatge no ha canviat com era d´esperar. Aquesta exposició també ha sortit d´Arenys: s´ha pogut veure a Alella i a Lleida, i anirà cap a Màlaga a final d´aquest mateix mes, dins el marc d´unes jornades feministes organitzades per la Junta d´Andalusia.

Informació relacionada
Dissabte, 8 de març de 2008
Presentació de l'exposició Submergides a la feina
Arenys de Mar es prepara per commemorar la diada amb actes reivindicatius i de sensibilització en la igualtat de l'home i dona
Publicat el 5 de març de 2008