Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Si detecteu un niu de vespa asiàtica, truqueu al 112

Davant l'augment progressiu de la presència de la vespa asiàtica (vespa velutina) a Catalunya, des de l'administració pública es fa una crida perquè, en cas de detectar un dels seus nius, es posi en coneixement de les autoritats el més aviat possible trucant al 112.

Coneguda també amb el sobrenom de vespa 'assassina', li deu el nom al fet que el seu menjar predilecte són les abelles, que li representen una presa fàcil i nombrosa. És un animal resistent, més gros que les vespes autòctones i amb una capacitat reproductiva prou ampla per justificar l’alarma que provoca en el sector de l’apicultura. Més enllà de les abelles que fan mel, les vespes asiàtiques també es mengen papallones, abellots i altres insectes pol·linitzadors amb el perill que pot acabar suposant per a l’equilibri ambiental d’alguns territoris.

Les picades són doloroses i com que són més grosses poden semblar més perilloses, però el cert és que, com les vespes autòctones, només ataquen quan se senten amenaçades i el seu efecte és molt similar.

Com diferenciar-les

La Vespa velutina és originària de la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia i ha trobat a Catalunya, des del 2012, unes condicions ideals per reproduir-se. Es va establir primer a l’Estat francès, l’any 2004, i d’allà va arribar a Guipúscoa, el 2010, i es va estendre per la zona Cantàbrica. S’estima que la velocitat d’expansió ha estat de 100 quilòmetres a l’any.

Es diferencia fàcilment de la resta de vespes perquè és més gran i de color fosc a la majoria del cos, però té una franja groga en el quart segment de l’abdomen. Aquesta dualitat de color també es repeteix a les potes, on la meitat de dalt és negre i la de baix, groga. La mida de les obreres és de 3 cm de llargària i les reines poden assolir els 4,5 cm.

És un animal diürn. El mes de març, cada reina crea el seu niu, d’uns 4 o 5 cm de diàmetre, en ruscos buits o en altres refugis. Els nius disposen d’una desena de cel·les. Les primeres obreres emergiran el mes de maig i seran les encarregades de construir el vesper definitiu on s’instal·larà la colònia, amb no menys de 2.000 individus. Es tracta d’un vesper de mides importants, que pot arribar als 60 cm de diàmetre. El mes de setembre, neixen els mascles i les noves reines. De cada colònia poden sortir entre 50 i 200 noves reines, que repetiran el cicle. Els experts determinen que el mes de març és la millor època per detectar els vespers inicials, molt més petits que els definitius, i eliminar-los.

Font: Setmanari La República (04/08/2018)

Publicat el 7 d'agost de 2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^