Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
30 anys de Ràdio Arenys, 30 anys d'emissores municipals

Coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya,

Ràdio Arenys

celebra el seu 30è aniversari. Amb el lema "30 anys amb tu", l'emissora municipal, que fou la primera de les emissores municipals del país, vol celebrar-ho amb actuals i antics col·laboradors, treballadors i amb tota la ciutadania amb una botifarrada popular davant del C.C.Calisay a partir de les 8 del vespre del dia 11 de setembre. Seguidament, a les 10 de la nit, la formació arenyenca

Arlet

, d'una banda, i

Manel

, de l'altra, actuaran al pati del C.C.Calisay en concert per tancar la celebració.
Amb aquesta celebració, Ràdio Arenys obre un any de commemoració d'aquest aniversari, durant el qual, entre d'altres actes previstos, hi ha l'emissió d'un programa diari dedicat a l'aniversari pel qual hauran de passar persones que al llarg d'aquests 30 anys han fet possible el dia a dia de la ràdio i l'edició d'un llibre commemoratiu. A totes aquestes persones, moltes gràcies en nom del consistori, i a Ràdio Arenys, moltes felicitats. A la fotografia, de l'any 1979, de davant a darrere, Antoni Barrachina, muntant l'emissor, Assumpció Maresma, Antoni Esteve i Victòria Piany.

Una mica d'història

El 8 de setembre de 1979, ara fa 30 anys, naixia Ràdio Arenys i, automàticament, es convertia en la degana de les emissores municipals de Catalunya. Ràdio Arenys va néixer fruit de la il·lusió i de l'empenta d'un col·lectiu de persones que, amb l'arribada dels primers ajuntaments democràtics l'any 1979, decideix crear la primera ràdio d´àmbit local i íntegrament en llengua catalana.
Aquell 1979, la casualitat va propiciar que un comerciant amb coneixements d'electrònica, un periodista que en aquell moment erea regidor i un professor que tenia un àtic en un edifici alt, es trobessin per fer allò que en l'època semblava impossible: construir un emissor casolà i il·legal, endollar-lo a un tocadiscs i un micròfon, penjar un cable per la finestra a mode d'antena i iniciar una programació que abraçava dissabtes a la tarda primer i dissabtes tarda i diumenges al matí després, on s'oferia informació sobre les activitats que es feien a la vila el cap de setmana.

Cal dir que ja havia hagut un precedent de ràdio a Arenys durant els dies de festa major, el 9 de juliol del mateix any. Amb una conferència que es feia a Arenys sobre la clausura d´Ona Lliure, Antoni Barrachina i Manel Sorribas, aleshores tècnic de Ràdio Nacional, van crear un petit emissor de 4 watts que permetia escoltar sardanes i música durant els dies de festa major. Era Ràdio Festa.

Però va ser el periodista i aleshores regidor d'Informació de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, Antoni Esteve, qui va situar l'emissora sota l'aixopluc de l'Ajuntament donant l'empenta definitiva per a la creació de Ràdio Arenys. L´emissor il·legal i casolà fabricat per Antoni Barrachina i un pis elevat propietat de Quico Bertran van ser els primers equips i els primers estudis de l'emissora. Ràdio Arenys es va convertir en el referent de totes les emissores municipals que es van començar a crear a Espanya en aquell moment. La llei prohibia que cap persona ni entitat comprés un emissor de ràdio sense el permís del Govern i fins a l'any 1991 les emissores municipals no estaven permeses. Antoni Barrachina va fabricar emissors per emissores municipals d'arreu de l'Estat espanyol que venien a Arenys per copiar el model de ràdio que s'havia creat, coneixedors que era l´únic lloc de tot l'Estat on es podia aconseguir un emissor de ràdio. Algunes d'aquestes ràdios van ser clausurades per la Guardia Civil minuts després de l'inici de les seves emissions.

Només 6 mesos després de la seva creació i gràcies al suport de l'Ajuntament, Ràdio Arenys va poder ocupar uns nous estudis a la Plaça del Mercat propiciant la seva ampliació tant d'equipament com de programació fins a consolidar una graella d'emisions diàries amb 2 controls tècnics i un sol locutori.

Arenys de Mar es converteix en el marc de les primeres reunions entre els ajuntaments catalans que pretenien crear una emissora municipal. Aquestes iniciatives propicien la creació de l'EMUC (Emissores Municipals de Catalunya) a Rubí, on un dels objectius era aconseguir una llei que fes legals les emissores municipals. La legalització es feu al 1991, 12 anys després de les primeres emissions de Ràdio Arenys.

Des de l'any 1994 Ràdio Arenys està integrada dins el Consorci de la Comunicació Local i La Federació de Ràdios Locals de Catalunya.

L'any 2003 Ràdio Arenys es trasllada a les dependències del Centre Cultural Calisay, on actualment disposa de dos locutoris i 2 controls tècnics equipats informàticament amb tecnologia digital per a la producció i emissió de programes i informatius. L'equip humà de Ràdio Arenys al llarg de la seva història s´ha fomentat sobre el més d´un miler de voluntaris que des de la vesant tècnica i periodística han fet possible la consolidació d´una programació convencional d´abast local i amb un marcat servei a la població que es basa en els informatius (migdia, vespre i nit), i els butlletins horaris. Actualment el model de Ràdio Arenys és el de la semiprofessionalització, amb un equip de professionals i més d'un centenar de voluntaris i voluntàries.

L'últim pas de l'emissora ha estat la conversió a una Entitat Pública Empresarial, una empresa pública vinculada a l'Ajuntament però amb personalitat jurídica pròpia que li permet adequar-se més fàcilment al seu dia a dia i que ha fet que, Ràdio Arenys, hagi esdevingut una vegada més un model a seguir per a altres emissores municipals, ja que amb aquest pas s'adapta a la Llei de l'Audiovisual de Catalunya.

Publicat el 2 de setembre de 2009
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^