Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Recomanacions febrer 2006: Especial Fèlix Cucurull
ESPECIAL FÈLIX CUCURULL
El 4 de febrer de 2006 es compleixen 10 anys de la mort de Fèlix Cucurull. Arenys de Mar commemorarà aquesta pèrdua amb un extens programa d´actes que inclourà debats, exposicions, presentacions de llibres, conferències, tertúlies, etc. Com sabeu, els hereus de Fèlix Cucurull van cedir-ne el fons i l´arxiu a la Biblioteca P. Fidel Fita. Per aquest motiu, la Biblioteca té avui un riquíssim fons en història, assaig polític, cultura portuguesa i molts altres aspectes que centraren la vida de Cucurull. A més, a la nostra col·lecció local hi trobareu tots els seus llibres. Aquí us n'oferim una tria i us animem a llegir l´obra d´un dels arenyencs més il·lustres.


ALBÓ, Imma
Fèlix Cucurull: la lluita per l'autenticitat
Barcelona: La Llar del llibre, 1987


El treball d´Imma Albó continua essent una referència imprescindible en l´aproximació a la vida i l´obra de Cucurull. De la coneixença personal amb l´autor i de la tasca minuciosa pròpia de la bibliotecària que és en surt una recopilació de material i de referències bibliogràfiques que esdevé una font de primer ordre per a la confecció d´una futura biografia de Cucurull. El llibre inclou una antologia de textos que reflecteixen la repercussió de la seva obra en la vida intel·lectual del país i de l´estranger, una bibliografia exhaustiva i una cronologia de gran utilitat.

CUCURULL, Fèlix
Dos pobles ibèrics
Barcelona: Selecta, 1967


L'interès per Portugal és una constant en l´obra de Cucurull. Ho veiem en l´obra d´autors portuguesos traduïda per ell al català i en l´obra de Cucurull traduïda al portuguès, sovint per Manuel de Seabra. Aquest títol mateix fou traduït per Carlos Loures i publicat a Lisboa el 1975. Entre 1963 i 1965 Cucurull va viure a Portugal gràcies a una beca de la fundació Gulbenkian, cosa que li va permetre aprofundir en aquell interès i alhora realitzar una sèrie de conferències. Aquella estada havia de fornir-li materials i idees per a la redacció d´aquest volum.


CUCURULL, Fèlix
El dret a l´autogovern
Barcelona: Associació J.N. Roca i Ferreras, 1995.


En la darrera etapa de la seva vida, Fèlix Cucurull fundà i presidí una associació d´estudi, debat i difusió de l´esquerra independentista i la va batejar amb el nom de Josep Narcís Roca i Ferreras, el metge i farmacèutic descobert per Cucurull com a articulista i estudiós de la qüestió nacional des d´un punt de vista progressista. Entre les activitats d´aquesta associació encara activa (www.rocaferreras.org) hi hagué un seguit de conferències que després aparegueren publicades. El títol que ens ocupa constitueix el segon volum de la sèrie i inclou una tria de textos de Cucurull. Un brevíssim volum molt recomanable com a introducció al seu pensament nacionalista.

CUCURULL, Fèlix
Només el miratge
Barcelona: Selecta, 1956


Una de les fites de la novel·lística de Fèlix Cucurull és aquesta obra amb pròleg de Salvador Espriu, en el qual el poeta escriu coses com aquesta: “Posseïdor d´una evident força creadora i d´un poder remarcable d´expressió, Cucurull revesteix de riquesa la seva obra i la dota d´una gran varietat de veus i de tons.” I és que al darrere d´aquesta novel·la hi ha una trajectòria literària que s´havia iniciat amb la poesia i que havia assolit ja un grau de maduresa que el convertia en un dels escriptors més remarcables del moment.


CUCURULL, Fèlix
Panoràmica del nacionalisme català
París: Edicions Catalanes de París, 1975. 6 volums


Aquesta obra en sis volums constitueix el llegat principal de Cucurull i recull els fruits d´una de les tasques que més l´apassionava: la investigació històrica. L´estudi arrenca de la Guerra dels Segadors i inclou una selecció de textos que testimonien la consciència nacional. Contra allò que han escrit autors com Joan Lluís Marfany o Jordi Solé Tura, que fan arrencar el nacionalisme a finals del segle XIX i de la mà de la burgesia, Cucurull demostra que ja al segle XVII trobem textos que proven l´existència d´una consciència nacional a Catalunya. Els sis volums permeten resseguir l´evolució d´aquest pensament polític al llarg del temps a través dels textos i de les reflexions de l´autor. La lectura és imprescindible per a qui no tingui clar si som o no som una nació.


CUCURULL, Fèlix
El Silenci i la por
Barcelona: Destino, 1962


Una altra de les novel·les més reeixides és aquesta, que presenta la peculiaritat d´haver estat publicada primer a Portugal el 1960. Josep Faulí en destacava, en una crítica coetània, la preocupació per la tècnica, la combinació de plans temporals i la introspecció psicològica. Quan el llibre es va publicar a Catalunya ja havia tingut una excel·lent acollida a Portugal. 

CUCURULL, Fèlix
L'Últim combat
Barcelona: Grases, 1954


Aquesta obra de 112 pàgines i de difícil encasellament entre la novel·la curta i el conte llarg va tenir una excel·lent a collida per part de la crítica. Anna Murià en deia, el 1955, des de Mèxic: “Si considerem L´últim combat dins del gènere contístic caldrà posar-lo entre els de gran qualitat.” Murià el comparava amb Espriu, Sarsanedes, Calders o Serrahima i acabava l´article amb les següents paraules: “Fèlix Cucurull, amb L´últim combat,  dóna una mostra del que hauria d´ésser la bibliografia literària catalana d´avui. Que la publicació de la seva obra sigui també una esperança per als altres com ell.”


CUCURULL, Fèlix
Vida terrena
Barcelona: Torrell de Reus, 1948


Us oferim aquí una mostra de l´altra gran passió literària de Cucurull: la poesia. Dos títols més a banda d´aquest conformen la seva obra poètica: A mig camí del seny (1946) i Els altres mons (1952). Manuel de Montoliu va destacar la coherència d´aquesta obra poètica. De fet va ser en aquest gènere que va aconseguir els primers èxits de crítica. Va rebre elogis, per exemple, d´Agustí Esclasans, Octavi Saltor i Miquel Dolç. Fins i tot Federico Carlos Sainz de Robles, madrileny amb una estreta relació amb Areys de Mar, en va fer una ressenya al Diario de Madrid del 5 de juliol de 1966.


Quaderns d'Estudis Arenyencs
Núm. 3 (1996). Ajuntament d´Arenys de Mar.


La revista arenyenca, com no podia ser d´altra manera, va dedicar un monogràfic a la figura de Fèlix Cucucull amb motiu del seu nomenament com a Fill Predilecte. Hi trobem aportacions d´arenyencs que el van conèixer de prop com Jordi Palomer, els recentment desapareguts Josep Montmany i J.M. Pons i Guri o també Jordi Bilbeny i Imma Albó. Hi trobem també articles de Francesc Ferrer i Gironès, Eva Serra i Teresa Bertran. La cronologia és a càrrec d´Imma Albó i la bibliografia, a càrrec de Mercè Cussó.

STRUBELL, Antoni
Josep Roca i Ferreras i l´origen del nacionalisme d'esquerres
Arenys de Mar: Llibres del Set-ciències, 2000.


Ja hem dit en referir-nos a altres llibres quina importància va tenir per a Cucurull la investigació sobre Josep Roca i Ferreras. A la mort de l´investigador, molta documentació aplegada va quedar pendent d´un estudi sistemàtic i d´una obra que donés a conèixer definitivament aquella figura. Antoni Strubell fou l´encarregat de dur a terme aquesta feina i gràcies a ell avui podem conèixer millor la vida i l´obra d´aquest metge.

Publicat el 2 de febrer de 2006
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^