Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
La població de coloms es redueix i s'estabilitza a la vila

L'any 2016 l'Ajuntament d'Arenys de Mar es va afegir als ajuntaments que realitzen la gestió de la seva població de coloms mitjançant la reducció de la natalitat amb el sistema OVISTOP, mètode que n'evita el sacrifici. Els objectius eren aconseguir reduir la població de coloms sense haver de sacrificar-ne cap i, addicionalment, millorar la seva salut per reduir també els riscos sanitaris per a les persones.

Els resultats del 2018 confirmen l'eficàcia del sistema, amb el qual s'ha aconseguit reduir la població de coloms a la vila i estabilitzar-la entorn als 140 exemplars. La següent gràfica mostra l'evolució de la població entre els anys 2012 i 2018.

evolucio coloms

A partir de l'aplicació del control de natalitat, el juny del 2016, s'observa una brusca caiguda de la població que passa d'uns 300 individus a uns 140 en 6 mesos de tractament. Desprès del fort descens inicial, la població de coloms s'estabilitza en una xifra al voltant dels 140 individus, la qual es manté al llarg dels mesos posteriors. Aquest fet s'explica pel fonament biològic del mètode: el descens es produeix perquè al frenar la natalitat no es poden reposar els individus que moren de forma natural.

colomsEl tractament d'enguany es va iniciar en data 24 d'abril i ha finalitzat en data 20 de novembre. Durant la resta de mesos, la reproducció dels coloms es redueix a causa de les baixes temperatures i, per tant, no és necessari administrar OVISTOP. Per tal de fer un seguiment dels resultats, s'han fet diversos censos a l'inici i al final del tractament. Els censos s'han fet per comptatge directe d'individus i s'ha seguit la metodologia establerta a la bibliografia internacional.

El sistema OVISTOP

El mètode consisteix en administrar als coloms el fàrmac anticonceptiu OVISTOP, que conté nicarbazina (0,08%) com a principi actiu i blat de moro com a excipient. La base biològica del mètode es basa en que al reduir la fertilitat  del coloms, el ritme de naixements no permet reposar els individus que desapareixen com a conseqüència de la elevada mortalitat natural pròpia d'aquesta espècie i, per tant, la població de coloms es redueix paulatinament.

Publicat el 21 de desembre de 2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^