Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES

rajadaAquest diumenge ens va sorprendre la visita d’un animal marí ben curiós i poc corrent a la platja del Cavaió, just a trencar de les onades: l’escurçana o rajada.

Es tracta d’un peix típic del Mediterrani que destaca per la seva cua llarga i filamentosa acabada en un fibló dentat i molt tòxic, que només fa servir com a mecanisme de defensa.

És una espècie que viu en fons arenosos costaners, entre els 0 i els 200 metres de profunditat. Acostuma a estar enterrada en el fons, on espera pacient les seves preses. Però també la podem veure nadant arran de fons, com l’hem vista aquest diumenge al Cavaió o també ha estat observada a altres platges del litoral català les darreres setmanes. Com a peix carnívor, s’alimenta bàsicament de peixos, petxines, pops i sèpies.

Cal remarcar que no és una espècie excessivament perillosa, però si us la trobeu al mar, no la molesteu ni la trepitgeu ni mireu d’agafar-la, ja que aleshores se sentirà atacada i es defensarà emprant la seva cua i el fibló, i ens podria provocar ferides greus.

La seva presència a les nostres platges és una bona notícia i un indicador de bona qualitat ambiental. Se suma a altres com la ja habitual presència del corb marí emplomallat o de la gavina corsa, dues aus marines protegides. Esperem que algun dia també puguem gaudir de la visita d’altres animals marins d’interès, com la tortuga babaua, que darrerament ha fet postes d’ous a platges properes del Maresme i que és pròpia del Mediterrani. En veurem aviat a Arenys de Mar?. Esperem que sí!

Publicat el 6 d'agost de 2018