Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Tortugues marines al nostre litoral

Darrerament hem vist notícies de tortugues marines posant els ous a platges properes, algunes de les quals al Maresme. Es tracta de tortugues babaues (Caretta caretta), una espècie protegida autòctona del mediterrani que fa les postes a les platges durant l'estiu. Avui mateix, una ha aconseguit fer un niu a la platja de la Descàrrega, a Premià de Mar, i fa poques setmanes una altra ho va fer a la platja de Sant Simó, a Mataró (al següent enllaç podreu veure vídeos de les postes d´aquestes tortugues).

Les tortugues babaues, com la resta de tortugues marines, es veuen molt afectades per la contaminació dels mars. Sovint, mengen plàstics i altres residus, o queden enganxades en xarxes i cordes, i moltes vegades acaben morint. Sense anar més lluny, a finals del 2016, una embarcació del Club Nàutic Arenys va trobar una tortuga babaua embolicada amb xarxes i que havia ingerit més d'un metre de corda. Des de llavors, la tortuga -que es diu Niki- es troba al Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) del Prat de Llobregat, on l'estan recuperant per a poder-la alliberar de nou. Desafortunadament, fa poques setmanes li van haver d'amputar l'aleta afectada per la xarxa. Si voleu conèixer més la Niki, podeu fer-ho a través d'aquest enllaç.

Per bé que de moment no tenim constància que hagin arribat tortugues a les platges d'Arenys, ho podrien fer en qualsevol moment i cal que estiguem preparats! És molt important seguir les següents indicacions si veiem una tortuga a la platja, un rastre o les cries:

- Truqueu al 112.
- No molesteu la tortuga.
- No la toqueu.
- No feu fotos amb flaix.
- No l'enlluerneu.
- Eviteu que us vegi, no us poseu davant del seu camp de visió.
- No toqueu ni us emporteu els ous.

Si es tracta d'una tortuga posant els ous, farà un forat a la sorra, posarà els ous i els camuflarà. Després se'n tornarà cap al mar. El procés pot durar fins a dues hores.

Si voleu saber més sobre les tortugues marines, no us perdeu l'activitat que el CRAM oferirà a la Biblioplatja el proper dilluns 6 d'agost a les 7 de la tarda. Aquesta serà la primera d'un cicle de xerrades i sortides mediambientals que la Regidoria de Medi Ambient i la Biblioteca han preparat per aquest mes d'agost.

Us hi esperem!

Publicat el 2 d'agost de 2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^