Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES
El convent de les monges Clarisses passarà a ser de propietat municipal. Així es va aprovar ahir al vespre en sessió plenària per una àmplia majoria d'11 vots a favor (4 d'ERC, 2 del PSC, 1 de CiU, 1 d'ICV i 3 de JxA), i 6 en contra (3 de JxA, 2 de la CUP i 1 del PP).

clarissesL'alcaldessa Annabel Moreno va explicar les dificultats i entrebancs que els diferents governs municipals han hagut de superar per arribar a aquest punt. Una operació que ha trigat 10 anys en materialitzar-se, amb múltiples negociacions amb el Bisbat i les monges Clarisses per estudiar diferents fórmules que permetessin l’adquisició municipal de l’edifici i, un cop explorades les diferents possibilitats, s’ha constatat que la millor solució passa per la compra directa de la finca. L'alcaldessa també va agrair la implicació de tots els grups a l'oposició, estiguessin a favor o en contra de l'adquisició de l'edifici, per les seves aportacions i el debat que s'ha obert entorn als equipaments municipals i els seus usos. En aquest sentit, el PP va valorar positivament que el govern disposi d'un primer document que serveixi com a full de ruta per a l'elaboració d'un Pla d'Equipaments.

També la CUP va coincidir en la necessitat de redactar un Pla d'Equipaments a llarg termini que estipuli quins són els immobles que realment requereix la vila i què se'ls ha de destinar. Tanmateix la CUP va argumentar que abans que comprar les Clarisses, haurien preferit invertir en la millora de l'eficiència energètica dels equipaments que ja estan en ús.

Pel que fa a JxA, van coincidir amb el govern municipal que aquesta operació immobiliària era una de les decisions més importants per a la vila dels últims 15 anys. Precisament, sobre el catàleg d'immobles propietat de l'Ajuntament, el govern va manifestar la voluntat de vendre tot aquell patrimoni que no tingui una utilitat definida i adequar-lo a les necessitats reals d'equipaments i serveis de la vila. Per això van coincidir en la necessitat de consensuar un Pla d'Equipaments amb tots els grups municipals.

clarissesL'Ajuntament d'Arenys de Mar té, d'aquesta manera, llum verda per a l'adquisició d'una finca de 3.900 metres quadrats de superfície en una ubicació molt cèntrica de la vila, a tocar dels jutjats, els jardins del Xifré i el parc de Lourdes. El convent disposa d'una superfície construïda de 1.922 m2, repartits en tres plantes i una capella interior.

El preu de l'operació, autoritzada per la Generalitat, ha estat d'1,3 milions d'euros lliures d'impostos, que l'Ajuntament pagarà en dos terminis. El primer serà per import d'1 milió d'euros que es pagaran en el moment de la signatura de la compra, mentre que el segon pagament es farà un any després de la firma per als 300 mil euros restants. A més, una condició indispensable per al tancament de les negociacions ha estat que, en el mateix moment de formalitzar el contracte, la propietat pagui els diners en concepte d'habitatge que es deuen des de fa més de 10 anys als antics masovers de les Clarisses. D'aquesta manera es resol el greuge cap a aquesta família, a la qual l'Ajuntament ha estat pagant el lloguer d'un pis durant tot aquest temps.

L'Ajuntament té previst signar davant notari la compra de l'edifici en els pròxims dies i programar una jornada de portes obertes perquè tots els vilatans que ho vulguin puguin conèixer l'interior d'aquest edifici i tot l'espai del qual disposa.


L'Ajuntament té previst portar a terme properament una consulta ciutadana perquè la ciutadania es pronunciï sobre quin seria el millor emplaçament per a la nova Biblioteca. Precisament, el convent de les Clarisses fa anys que es postula com a possible futura ubicació d'aquest equipament cultural, que fa anys que ha quedat obsolet en les actuals dependències del c. Bonaire. De fet, la compra de les Clarisses permetrà disposar d’un edifici amb superfície suficient per, no només ubicar-hi les dependències d'una nova Biblioteca municipal, si així ho escull la població, sinó que també podria servir per impulsar la Casa de les Lletres, projecte que hi ubicaria, també, l’Arxiu històric i el Centre d'Estudis Salvador Espriu (dos equipaments actualment dispersos en dues ubicacions diferents i molt allunyades entre elles).

A més, la seva cèntrica situació esdevé un emplaçament clau com a porta d’accés i d’interconnexió entre els jutjats, l’asil Torrent i el seu parc, l’edifici Xifré, el parc de Lourdes, el CAP, els Serveis Socials municipals i la zona esportiva d’Arenys. Tot plegat possibilitaria la creació d’un gran pulmó verd a la vila i d’una gran zona d’equipaments municipals.

Publicat el 20 d'octubre de 2017