Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Discurs acte institucional Onze de Setembre

Benvolguts regidors i regidores, entitats i associacions, arenyencs i arenyenques,

Avui 11 setembre , un any mes , la Diada Nacional ens torna a convocar, a proclamar i a reivindicar els nostres drets com a nació. Com a poble.

L'Onze de setembre ens ensenya, any rere any, que al llarg de la història hi ha hagut moltíssimes persones que han defensat el país, per uns anhels de llibertat que mai han arribat del tot. 

Permeteu-me que avui recordi una d´aquestes persones, un il·lustre arenyenc. Avui fa just 40 anys del discurs històric que va fer l´escriptor i polític Fèlix Cucurull al Fossar de les Moreres davant 30.000 persones.


Fèlix Cucurull parlà del fet nacional català abans i després del 1714 i recalcà com els catalans,  tenien consciència de gaudir, cadascun dins del seu estament, d´uns privilegis i d´una llibertat que eren negats reiteradament.

Aquest fet havia contribuït a enfortir el sentiment de comunitat diferenciada que ja tan nítidament es destacava pel sol fet de tenir una llengua i uns hàbits en comú que no eren pas els mateixos d´altres terres. I com a conseqüència de l´esforç que, als catalans, els calgué fer, a partir del segle XVI, per a preservar la nostra comunitat dels intents de domini que tendien a desfigurar-la, va començar a prendre forma una mena de patriotisme que es batia a la defensiva; en altres paraules, —continuà dient— un nacionalisme reivindicatiu, que malgrat no estar en curs en aquells moments, sobretot amb la Guerra dels Segadors i amb la de Successió, ja es fa ben visible l´actitud col·lectiva que en constitueix la característica més essencial.

Aquest missatge, 40 anys després, és més viu que mai.

Des del principi de la celebració, l'Onze de setembre sempre ha tingut un caràcter reivindicatiu. Però, ara, aquest 11 de setembre,  és més especial que mai donat que som a les portes de la celebració d´un referèndum on podrem decidir el futur del nostre país, però també com volem construir aquest país de futur.


En paraules del president Puigdemont “en aquest sentit, els nostres ciutadans han de poder tenir el dret de dir-hi la seva, de dir i decidir com volen que sigui aquest país i com i amb qui el volen construir. El poden voler construir amb l´Estat Espanyol com a una comunitat autònoma més, tal com és ara, o el poden voler construir com a Estat independent i interrelacionat amb la resta d´Estats d´Europa. Les dues opcions són legítimes i democràtiques. Les dues es podran expressar lliurement el dia 1 d´octubre”.



Els darrers ‘Onze de setembre' són, per damunt de tot, reivindicatius, de manera majoritària i massiva.  Està clar que el poble català no es troba còmode amb la situació política actual i amb el seu encaix territorial. I per això, d'una manera multitudinària surt al carrer per reivindicar-se.



En aquest procés, el món municipal és fonamental com a peça clau de proximitat amb els nostres veïns i veïnes, pel coneixement de la realitat, per la capacitat de resposta amb recursos i per ser una estructura al servei del benestar i del progrés. Però també és una peça clau de la construcció nacional de Catalunya, ja que n'és la primera estructura d'estat.
És per això, que l´Ajuntament d´Arenys de Mar posarà totes les eines necessàries per facilitar que els arenyencs es puguin expressar d´una manera pacífica i democràtica el proper 1 d´octubre, perquè votar no pot ser mai un delicte i perquè el Dret a l´autodeterminació està emparat pel Dret Internacional.



Sigui quin sigui el resultat, vull deixar molt clar, i de manera solemne en aquesta Diada Nacional, que aquest país no trenca ni trencarà cap convivència, ni exclou ni exclourà ningú perquè desitgi o no desitgi tenir un estat propi.  Només s'exigeix respecte per la majoria, i respecte per la voluntat democràtica que sorgeixi de les urnes.



En aquesta construcció nacional i social hi som cridats tots. Tots tenim la responsabilitat de fer una comunitat més justa, més equitativa i més pròspera. I tots estem cridats també a decidir el nostre futur col•lectiu.

La Catalunya de l'immediat present i futur la decidirem lliurement, entre totes i tots, i de manera democràtica i pacífica. Però, el que està clar és que, més enllà del resultat, continuarem sent això: una única comunitat en la diversitat, en la igualtat i en la cohesió social. Aquest és el gran valor de la democràcia. 

Permeteu-me acabar amb un fragment de les paraules que va adreçar Felix Cucurull a l´acte de l´11 de setembre de 1977 al Fossar:


«En aquest Onze de setembre, el millor homenatge que podem
retre als qui van donar la seva vida en defensa de la nostra llibertat,
és proposar-nos de posar el nostre esforç de cada dia, d´una manera
constant, tenaç, al servei d´uns Països Catalans que deixin de
ser governats des de fora i que deixin de tenir la seva riquesa en
mans d´uns quants: siguin de fora, siguin de dins”

Moltes gràcies.
Visca Catalunya!

Fitxer Acrobat-PDF de (64.2kB)

Fitxer: Parlament_Diada_2017.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 64.2 kB

Publicat el 12 de setembre de 2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^