Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
129 persones d'Arenys de Mar van patir judicis franquistes

El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 29 de juny per unanimitat la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara nuls els judicis i els consells de guerra dictats per causes polítiques a Catalunya per la dictadura franquista.

La llei declara il·legals "els tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que van actuar a Catalunya a partir de l'abril de 1938 fins al desembre de 1978, perquè són contraris a la llei i vulneren les més elementals exigències del dret a un judici just. I, en conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista".

L'aprovació d'aquesta llei ha permès fer públic el llistat de judicis militars que van tenir lloc durant la dictadura franquista. Segons la Guia de la sèrie documental de procediments judicials militars (sumaríssims) 1939-1980, publicada per l'Arxiu Nacional de Catalunya, 129 persones d'Arenys de Mar van ser represaliades amb judicis per causes polítiques.

És el cas de l'arenyenc Joaquim Puig i Pidemunt, qui va ser el primer director de la revista “Treball” després de la Guerra Civil i assassinat l’any 1949 al Camp de la Bóta per escriure i expressar-se en català.

Publicat el 12 de juliol de 2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^