Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES

Aquest cap de setmana tindran lloc els actes commemoratius amb motiu del 175è aniversari de l'escola fundada per Santa Paula Montal a la seva vila natal d'Arenys de Mar, la casa de les Escolàpies.

Els actes s'iniciaran dissabte 20 de maig a la tarda amb diverses activitats a la Casa de les Escolàpies i tindran continuïtat diumenge al matí. Aquest és el programa previst:

Dissabte, 20 de Maig – Tarda

17 a 20h – Juguem junts!: jocs compartits en família. Obsequi de participació al grup- família.
18 a 19h – Xocolatada Escolàpia

Projecció de documentals
18h, 18.30h i 19h – Testimonis de vida Projecció ininterrompuda – Presència actual de la missió escolàpia
19.30 a 20.30h – Taula rodona: “Amb ulls de dona”

Durant tota la tarda
– Concursos: dibuix al natural i fotografia. Tema: “La casa de las Escolàpies”.
Tres premis per concurs: estada familiar de cap de setmana a la Casa de les Escolàpies.
– Exposició commemorativa.

Diumenge, 21 de Maig – Matí
10h – Eucaristia solemne a la Parròquia d’ Arenys de Mar.
11.30 a 12.30h – Visita guiada dins la localitat als llocs relacionats amb la vida de M. Paula
12 a 13.30h – Concert de Sardanes a la Casa de les Escolàpies
13.30h – Dinar: convidats i Escolàpies

I durant tot el cap de setmana:
– Venda solidària d’artesania per a les missions Escolàpies
– Obsequi de llibres relacionats amb la figura de Santa Paula Montal i la seva obra.

La vinculació de les Escolàpies amb Arenys de Mar

Arenys de Mar és el poble natal de Paula Montal i Fornés, que va néixer el dia 11 d’octubre de 1899 en el núm. 41 del carrer Bisbe Catalá, antigament de la Perera, propietat del seu besavi. Ramon Montal Clausell, germà de Paula Montal, la va vendre l’any 1820. La casa actual, que ha tingut molts propietaris, és de nova construcció i a la façana s’hi troba una placa commemorativa de Paula Montal, on hi va viure fins els 8 anys.
A l’Església Parroquial s’hi troba la Pica Baptismal on va ser batejada Paula Montal el mateix dia del seu naixement. També hi ha una imatge de M. Paula a la capella de la Mare de Déu dels Dolors, obra de l’escultor A. Gallego.
Al núm. 24 del carrer Bisbe Catalá (Perera), el 8 de maig de 1842 Paula Montal va obrir la primera escola a Arenys de Mar. L’edifici actual es va construir en un solar del carrer Munt, 54, avui Andreu Guri, que Paula Montal havia adquirit el 8 de juny de 1852. Al mes de desembre del mateix any s’hi van traslladar la comunitat i l’escola. La façana, dissenyada per Bonaventura Boix i Ramon Quer, és d’estil modernista i s’ha conservat, a diferència de la resta de l’edifici que és de nova planta. Avui l’edifici és casa d’espiritualitat.
Al jardí de la casa s’hi troba una escultura de marbre que representa M. Paula, i a la sala de conferències hi trobem una al·legoria,feta amb ceràmica, que ens indica els llocs del món amb presència escolàpia.

Publicat el 16 de maig de 2017