Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
El govern presenta el full de ruta pels pròxims mesos

L'alcaldessa Annabel Moreno i els quatre caps d'àrea de l'Ajuntament van comparèixer aquest dijous a la tarda en audiència pública per rendir comptes de la feina feta en el primer any de govern i dels projectes que es volen portar a terme en els pròxims mesos de mandat.

En aquest sentit, es va explicar que la prioritat en aquest primer any havia estat desbloquejar assumptes pendents d'anys enrere, com ara la variant de Valldegata, la Llei de Barris, el preacord per la compra de les Clarisses, o la creació d'una ordenança de residus que era una eina indispensable per complir amb garanties la recollida selectiva. Un cop s'ha pogut posar ordre en la gestió municipal, el govern ja té la una base ferma perquè, a partir d'ara, el poble ja pugui avançar de debò.

Govern obert i Transparència

El seu cap d'àrea Ramon Vinyes va informar que, en l'àrea d'administració general, pràcticament ja s'ha acomplert l'objectiu de fer tots els tràmits de manera electrònica, a més d'iniciar els tràmits per modificar el ROM en dues fases. També es va donar a conèixer que s'està treballant en la redacció del nou conveni laboral dels treballadors municipals i que ja s'ha posat en marxa del Codi Ètic i seu comitè de seguiment. Així mateix, es va explicar que s'ha donat un impuls a la redacció dels plecs de contractacions per agilitzar aquest tràmit. Mentre que, de cara al futur, es vol potenciar la interconnectivitat amb altres administracions públiques de manera electrònica i fer realitat el Pla d'equipaments de la vila.

Pel que fa a Comunicació, s'ha tornat a editat el butlletí municipal ATR i s'ha fet una gran actualització del Portal de Transparència, a més de seguir innovant amb el nou servei de vídeos en streaming que permet veure en directe els plens municipals i altres esdeveniments. A més, d'aquí a pocs mesos, la pàgina web municipal estrenarà una nova imatge per fer-la més atractiva i accessible al ciutadà.

En Participació Ciutadana, s'ha fet una aposta fins llavors mai vista de proximitat amb els ciutadans, iniciant les assemblees veïnals i audiències públiques per rendir comptes. El pressupost participatiu també ha patit canvis per fer-lo encara més pròxim a tots els vilatans, amb decisions més consensuades i treballades entre tots. I s'està treballant perquè els vilatans puguin participar a les sessions plenàries.

En Hisenda, hi ha hagut un control rígid de la despesa en un any marcat per l'impediment de fer inversions i de superar la regla de la despesa. A favor, però, l'any passat hi ha haver un estalvi net positiu 1,5 milions d'euros i a partir d'aquest any hi ha una gran inversió prevista.

Desenvolupament local i Ocupació

Josep M. Nogueras va explicar que, a nivell de Turisme, s'ha renovat l'oferta de rutes culturals i es vol potenciar la difusió de la marca Turisme del Mar, reforçar la presència de la vila i dels seus esdeveniments més significatius als mitjans de comunicació, i s'ha apostat per l'adhesió al col·lectiu de Vil·les Florides.

En Comerç, es treballa una nova ordenança del mercat setmanal, s'han destinat més cursos de formació, i s'han obert vies de contacte amb les empreses per aconseguir fomentar l'ocupació dels vilatans i continuar, així, reduint les dades d'atur a la vila i que a data d'avui ja són inferiors a la mitjana comarcal. També s'ha fet molta feina per dinamitzar el polígon industrial, amb visites als empresaris per millorar la col·laboració mútua i que s'aconsegueixi instal·lar fibra òptica al polígon. Pel que fa al Viver d'Empreses, s'ha fet una confecció de les tasques pendents per poder obrir-lo realment. L'objectiu es poder-lo posar en marxa al maig i que el seu reglament estigui vigent abans de l'estiu.

També s'ha fet una tasca en el Port, un espai molt important per les 400 persones que en viuen directament o indirectament. El govern ha treballat amb Ports de la Generalitat per crear un Consell del Port per dinamitzar l'espai i esdevingui una a porta d'entrada al turisme, la gastronomia, la cultura i l'esport a Arenys. Tanmateix s'han creat uns bons fonaments de la marca Producte d'Arenys per suport al sector agrari i posar en valor el producte de proximitat, així com millorar el seu posicionament als comerços i llars.

Cohesió social i atenció a les persones

Isabel Roig va recordar que la prioritat del govern són les persones des de tots els àmbits de treball, sobretot els col·lectius socials i les persones més vulnerables, motiu pel qual enguany s'ha apujat un 10% el pressupost a l'atenció social, així altres partides destinades a aliments frescos, pobresa energètica o assistència domiciliària. A més, s'està a punt de posar en marxa el Projecte Radars, de suport a la gent gran que viu sola. També s'ha fet un reforç dels ajuts de menjador escolar i hi hagut una coordinació amb altres administracions públiques i entitats del tercer sector per afrontar el fenomen del sensellarisme a Arenys. D'altra banda, s'han revisat els ajuts socials perquè la seva aplicació sigui més efectiva i s'han reforçat els serveis jurídics en matèria de consum, desnonaments, habitatge i clàusules sòl. S'han posat les bases, també, per a la promoció d'habitatge públic i social a tota la vila, més enllà de la promoció del Pla dels Frares.

A nivell d'entitats i clubs esportius, s'han fet passes de gegant per posar en marxa la primera fase de la nova pista coberta esportiva i la reforma de les pistes d'atletisme. S'han realitzat auditories energètiques a les escoles municipals per fer un ús eficaç dels recursos i es reprendran els Patis Oberts al Joan Maragall. Important també és l'aposta del govern per projectar la nova Biblioteca i tant de bo la futura Casa de les Lletres a l'edifici de les Clarisses. A més, gairebé hi ha a punt la culminació del conveni amb la Societat Coral l'Esperança per a la tercera fase del Teatre Principal. Igualment, la rehabilitació de Can Portell en les pròximes setmanes suposarà un impuls per a la tasca de divulgació cultural del Museu i de les puntaires d'Arenys.

També s'ha fet una aposta clara per la tarifació social i ja el pròxim curs serà una realitat a l'escola bressol municipal i l'escola d'adults, i amb vistes que, en un futur pròxim, pugui ser també present a d'altres serveis, taxes o equipaments municipals, així com les beques a l'escola de música. I destacar el nou espai obert i col·laboratiu que suposarà la reactivació del Consell de Cultura ben aviat. En aquest sentit, s'obren activitats culturals a nous indrets del poble, per exemple al Pla dels Frares i les subvencions a les entitats seran de pública concurrència enlloc de nominatives.

Pel que fa a l'acollida integral de persones nouvingudes i refugiades, aquest mes de maig es farà un curs per a mentors de persones refugiades. I es farà a Arenys perquè és el poble amb més voluntaris a nivell de població de la comarca. I es continua potenciant el desenvolupament integral de les persones en totes les etapes de la vida, des de l'edat escolar (millora dels accessos a les escoles, servei de psicòleg a les famílies, xarxa de prevenció de bullying, drogues i violència gènere), dotar de nous continguts a l'Espai Jove i implantar a la Residència municipal la Planificació Centrada en la Persona (PCP). Alhora, també hi ha hagut un reforç important del servei de mediació pel creixent nombre de casos atesos.

Quant a sanitat, la implantació del sistema Ovistop ha estat un èxit en el control de la població de coloms a la vila i s'està ultimant una campanya per millorar la tinença d'animals a la vila i les obligacions dels seus propietaris.

Territori i Sostenibilitat

Laia Martín va recordar que l'espai públic, els carrers i places, són un punt de trobada essencial de la ciutadania, i per això les persones estan sempre en el centre del disseny i execució de totes les accions que fa el govern  i que afecten a l'espai públic. Cada acció es fa sempre amb un estudi previ i amb el consens dels veïns. Un acostament cap a la ciutadania que s'ha fet evident en el nou tram cobert de la Riera, el carrer de la Perera, i la resta d'obres previstes.

En aquest sentit va destacar l'esforç de totes les àrees municipals per escoltar i detectar totes les mancances i millores necessàries a la via pública, donant sempre resposta a les peticions ciutadanes que arriben des de qualsevol àmbit.

Pel que fa a seguretat ciutadana, s'estan prenent mesures conjunt amb els Mossos d'Esquadra davant el repunt de robatoris a la vila i s'han pres mesures per pacificar el trànsit a la Riera, que aviat serà de titularitat municipal, i a d'altres carrers, com el de la Perera, que serà peatonal.

Martín també va posar en valor l'entorn natural privilegiat i que calia posar en valor les platges, rials i boscos, sense oblidar el gran esforç que s'ha fet amb la recollida selectiva per reciclar correctament i evitar incinerar deixalles. Cal, però, incrementar l'índex de recollida selectiva i es faran les accions necessàries per aconseguir-ho. També en recursos naturals, s'estan coordinant les accions amb els propietaris forestals per evitar que es morin els boscos. A més s'ha impulsat una taula de gestió del litoral amb experts en la matèria per preservar la costa d'accions que la puguin perjudicar. A més, s'ha impulsat un nou cicle d'activitats de natura per donar valor al nostre entorn natural.

Pel que fa a Urbanisme, i amb el pressupost 2017 ja actiu, aquest any es farà evident una gran quantitat d'actuacions a la vila. La construcció de la nova pista esportiva, la renovació de les pistes atletisme, les feixes del Xifré i la seva balustrada, la continuïtat de les lloses de la Riera, el concurs del tram cobert de la Riera, el rial de Sa Clavella i la plaça del Tussol, la urbanització del Cònsul, del carrer Doedes, de la plaça Bellavista i del carrer de la Perera en són alguns exemples.

Publicat el 7 d'abril de 2017
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^