Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Arenys mostra el drama dels refugiats que volen arribar a Europa

El divendres 2 de desembre a les set de la tarda s'obrirà, a la Sala de les Bótes del C.C. Calisay, l’exposició Refugiats: l’odissea cap a Europa, obra del fotògraf Sergi Càmara. És una exposició itinerant promoguda per la Diputació de Barcelona que dóna a conèixer les rutes cap al continent europeu de molts refugiats de procedència diversa que van a la recerca d’una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països.

L’exposició itinerant és una iniciativa del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, per sensibilitzar l’opinió pública catalana sobre el drama que viuen les persones refugiades. Amb les imatges captades per Sergi Càmara, visualitzem gran part del camí que han recorregut milers de refugiats que fugen amb determinació  de la barbàrie i el caos, patint  tota mena de riscos. El fotògraf vigatà ha viatjat a punts conflictius de l’èxode de refugiats: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia, un dels principals punts d’entrada d’Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d’Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.

Les imatges documenten el perill de les travessies pel mar en embarcacions en què s’amunteguen moltes persones, les llargues caminades, les esperes a les fronteres, les estades a ciutats com Belgrad o Budapest a l’espera de sortir cap al destí desitjat, els viatges amb tren i el testimoniatge de les famílies. També s’hi pot veure la tasca de l’ONG  catalana Open Arms, que porta a terme operacions de salvament al mar. Tot un món que s’ha fet visible en els darrers temps i que ha colpejat moltes consciències.

Segons el Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades, es calcula que més de 60 milions de persones estan fora dels seus països com a conseqüència de guerres, conflictes, persecucions i violacions dels drets humans a finals del 2015. Una tercera part d’aquestes persones són refugiades. Més del 80% de les persones refugiades estan acollides per països en vies de desenvolupament o del Sud.

El nombre de refugiats que arribaran a l’Estat espanyol en el decurs dels dos propers anys serà previsiblement d’entre 15.000 i 30.000 persones, xifra que suposa entre el 0,03 i el 0,06% del total de la població espanyola (quantificada en 46,7 M). El Govern català estima que arribaran fins a 5.000 persones amb necessitats de protecció internacional a Catalunya durant els dos propers anys.

L'exposició Refugiats: l’odissea cap a Europa estarà oberta del 2 al 14 de desembre en l'horari d'obertura del C.C. Calisay.

Publicat el 28 de novembre de 2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^