Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
L'anàlisi dels ossos de Can Mils no pot datar amb exactitud les restes trobades

La Universitat de Barcelona ha fet arribar a l'Ajuntament l'informe amb el resultats de les anàlisis del carboni 14 realitzades a una mostra dels ossos de Can Mils.

Les restes humanes de Can Mils van ser descobertes arran d'unes excavacions realitzades l'any 2001, sense que els estudis realitzats en poguessin determinar la seva antiguitat. L'any 2013 les restes van tornar a Arenys de Mar i actualment ocupen un dels nínxols del cementiri.

Segons l'historiador Francesc Forn, aquestes restes corresponen a membres del somatent d'Arenys de Mar que van ser ajusticiats l'any 1714 en uns enfrontaments que es van produir vora l'ermita del Remei. Amb l'objectiu de poder contrastar aquesta teoria, al març del 2015 l'Ajuntament va demanar al Servei d'Arqueologia de la Generalitat la possibilitat de fer una anàlisi de carboni 14 de les restes.

Aquesta anàlisi no ha pogut determinar amb exactitud la datació dels ossos, i planteja 3 períodes possibles, essent el de la Guerra del Francès (1808-1814), el que té un percentatge de probabilitat més elevat.

A les conclusions de l'estudi, signat pel Dr. Joan S. Mestres i Torres, s'estableix que, "dels tres possibles episodis bèl·lics que hipotèticament poden atribuir-se a la causa dels enterraments, l’observació de la Figura 3 exclou la Guerra dels Segadors, perquè la probabilitat que la veritable dada calibrada sigui anterior a 1670 és pràcticament nul·la.

El segon episodi bèl·lic possible, la Guerra de Successió, coincideix amb el mínim de densitat de probabilitat centrat a l’any 1715 (vegeu Figura 2) que fa que la probabilitat associada a l’interval 1700-1730 sigui molt petita (vegeu Figura 3).

El tercer episodi bèl·lic, la Guerra del Francès, és el que mostra una compatibilitat més elevada amb el resultat de la datació, ja que una de les possibles dates calibrades experimentals és 1807 (vegeu Taula III, columna D i Figura 1) i que considerant la diferència entre la data de la mort i la data del col·lagen ossi en un individu adult, podria correspondre a l’any 1812 en què s’esdevingué el Combat d’Arenys de Munt. La probabilitat que la veritable data calibrada es trobi en l’interval de temps 1800-1830 no és gaire elevada, però això és degut, com s’ha dit al paràgraf anterior, a l’amplitud inusitada de tot la distribució de probabilitat en què pot trobar-se la data calibrada veritable."

Publicat l'1 de maig de 2016
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^