Arenys de Mar
Botķ que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
30 anys de Rādio Arenys, 30 anys d'emissores municipals

Coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya,

Rādio Arenys

celebra el seu 30č aniversari. Amb el lema "30 anys amb tu", l'emissora municipal, que fou la primera de les emissores municipals del país, vol celebrar-ho amb actuals i antics colˇlaboradors, treballadors i amb tota la ciutadania amb una botifarrada popular davant del C.C.Calisay a partir de les 8 del vespre del dia 11 de setembre. Seguidament, a les 10 de la nit, la formaciķ arenyenca

Arlet

, d'una banda, i

Manel

, de l'altra, actuaran al pati del C.C.Calisay en concert per tancar la celebraciķ.
Amb aquesta celebraciķ, Rādio Arenys obre un any de commemoraciķ d'aquest aniversari, durant el qual, entre d'altres actes previstos, hi ha l'emissiķ d'un programa diari dedicat a l'aniversari pel qual hauran de passar persones que al llarg d'aquests 30 anys han fet possible el dia a dia de la rādio i l'ediciķ d'un llibre commemoratiu. A totes aquestes persones, moltes grācies en nom del consistori, i a Rādio Arenys, moltes felicitats. A la fotografia, de l'any 1979, de davant a darrere, Antoni Barrachina, muntant l'emissor, Assumpciķ Maresma, Antoni Esteve i Victōria Piany.

Una mica d'histōria

El 8 de setembre de 1979, ara fa 30 anys, naixia Rādio Arenys i, automāticament, es convertia en la degana de les emissores municipals de Catalunya. Rādio Arenys va néixer fruit de la ilˇlusiķ i de l'empenta d'un colˇlectiu de persones que, amb l'arribada dels primers ajuntaments democrātics l'any 1979, decideix crear la primera rādio d´āmbit local i íntegrament en llengua catalana.
Aquell 1979, la casualitat va propiciar que un comerciant amb coneixements d'electrōnica, un periodista que en aquell moment erea regidor i un professor que tenia un ātic en un edifici alt, es trobessin per fer allō que en l'čpoca semblava impossible: construir un emissor casolā i ilˇlegal, endollar-lo a un tocadiscs i un micrōfon, penjar un cable per la finestra a mode d'antena i iniciar una programaciķ que abraįava dissabtes a la tarda primer i dissabtes tarda i diumenges al matí després, on s'oferia informaciķ sobre les activitats que es feien a la vila el cap de setmana.

Cal dir que ja havia hagut un precedent de rādio a Arenys durant els dies de festa major, el 9 de juliol del mateix any. Amb una conferčncia que es feia a Arenys sobre la clausura d´Ona Lliure, Antoni Barrachina i Manel Sorribas, aleshores tčcnic de Rādio Nacional, van crear un petit emissor de 4 watts que permetia escoltar sardanes i música durant els dies de festa major. Era Rādio Festa.

Perō va ser el periodista i aleshores regidor d'Informaciķ de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, Antoni Esteve, qui va situar l'emissora sota l'aixopluc de l'Ajuntament donant l'empenta definitiva per a la creaciķ de Rādio Arenys. L´emissor ilˇlegal i casolā fabricat per Antoni Barrachina i un pis elevat propietat de Quico Bertran van ser els primers equips i els primers estudis de l'emissora. Rādio Arenys es va convertir en el referent de totes les emissores municipals que es van comenįar a crear a Espanya en aquell moment. La llei prohibia que cap persona ni entitat comprés un emissor de rādio sense el permís del Govern i fins a l'any 1991 les emissores municipals no estaven permeses. Antoni Barrachina va fabricar emissors per emissores municipals d'arreu de l'Estat espanyol que venien a Arenys per copiar el model de rādio que s'havia creat, coneixedors que era l´únic lloc de tot l'Estat on es podia aconseguir un emissor de rādio. Algunes d'aquestes rādios van ser clausurades per la Guardia Civil minuts després de l'inici de les seves emissions.

Només 6 mesos després de la seva creaciķ i grācies al suport de l'Ajuntament, Rādio Arenys va poder ocupar uns nous estudis a la Plaįa del Mercat propiciant la seva ampliaciķ tant d'equipament com de programaciķ fins a consolidar una graella d'emisions diāries amb 2 controls tčcnics i un sol locutori.

Arenys de Mar es converteix en el marc de les primeres reunions entre els ajuntaments catalans que pretenien crear una emissora municipal. Aquestes iniciatives propicien la creaciķ de l'EMUC (Emissores Municipals de Catalunya) a Rubí, on un dels objectius era aconseguir una llei que fes legals les emissores municipals. La legalitzaciķ es feu al 1991, 12 anys després de les primeres emissions de Rādio Arenys.

Des de l'any 1994 Rādio Arenys estā integrada dins el Consorci de la Comunicaciķ Local i La Federaciķ de Rādios Locals de Catalunya.

L'any 2003 Rādio Arenys es trasllada a les dependčncies del Centre Cultural Calisay, on actualment disposa de dos locutoris i 2 controls tčcnics equipats informāticament amb tecnologia digital per a la producciķ i emissiķ de programes i informatius. L'equip humā de Rādio Arenys al llarg de la seva histōria s´ha fomentat sobre el més d´un miler de voluntaris que des de la vesant tčcnica i periodística han fet possible la consolidaciķ d´una programaciķ convencional d´abast local i amb un marcat servei a la poblaciķ que es basa en els informatius (migdia, vespre i nit), i els butlletins horaris. Actualment el model de Rādio Arenys és el de la semiprofessionalitzaciķ, amb un equip de professionals i més d'un centenar de voluntaris i voluntāries.

L'últim pas de l'emissora ha estat la conversiķ a una Entitat Pública Empresarial, una empresa pública vinculada a l'Ajuntament perō amb personalitat jurídica prōpia que li permet adequar-se més fācilment al seu dia a dia i que ha fet que, Rādio Arenys, hagi esdevingut una vegada més un model a seguir per a altres emissores municipals, ja que amb aquest pas s'adapta a la Llei de l'Audiovisual de Catalunya.

Publicat el 2 de setembre de 2009
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^