Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES
Això es desprèn dels informes que emeten els organismes competents i que a partir d'avui us oferim al web

Arenys de Mar disposa de gairebé tres quilòmetres de platja. L´Ajuntament treballa perquè aquest espai natural estigui a punt per als banyistes i per a totes aquelles persones que en vulguin gaudir. Per al vostre coneixement, a partir d'avui podreu consultar al web les analítiques i informes que arriben a l'Ajuntament sobre la qualitat de la sorra i de l'aigua del mar a les platges d'Arenys. 

L´Agència Catalana de l´Aigua

L´Agència Catalana de l´Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, és la responsable de fer la vigilància i el seguiment de l´estat de les platges i les zones de bany a Catalunya, per la qual cosa és l´administració competent en matèria de qualitat dels espais litorals.
En aquest sentit, durant la temporada de bany, l'ACA fa el que es coneix com a Programa de vigilància i informació de l'estat de les platges. En el cas d´Arenys de Mar, el desenvolupament d´aquest programa es concreta en les següents mesures:

  • Inspecció diària de dilluns a divendres de l'estat de les platges i zones de bany d'Arenys de Mar, mitjançant el seguiment que realitza una inspectora de l´ACA.
  • Analítica de les aigües de bany tots els dissabtes, per tal de determinar la qualitat sanitària de les aigües de totes les platges de la vila. Les analítiques que es realitzen són analítiques de control sanitari de les aigües, i s´analitza de manera específica la presència d´indicadors de contaminació fecal.
  • Neteja de les aigües de bany mitjançant dues embarcacions, que operen entre Arenys de Mar i altres localitats veïnes.

Si analitzem la temporada de bany del 2007, fins al moment pràcticament totes les analítiques atorguen una qualitat sanitària molt bona a les tres platges de la vila. En aquest sentit us fem a mans els informes que ens arriben periòdicament a l´Ajuntament d´Arenys de Mar perquè en comproveu els resultats:

Informe ACA 11 d'agost
Informe ACA 4 d'agost
Informe ACA 28 de juliol
Informe ACA 21 de juliol
Informe ACA 7 de juliol
Informe ACA 30 de juny
Informe ACA 23 de juny
Informe ACA 16 de juny
Informe ACA 9 de juny
Informe ACA 2 de juny
Informe ACA 26 de maig

L´Agència Catalana de l´Aigua també ens fa arribar un butlletí periòdicament en el qual es fa un repàs a tot el litoral català. Podeu consultar-los actualitzats des d'aquí


Creu Roja

Creu Roja del Maresme Centre -que és l´encarregada de la vigilància, la prevenció i el salvament a les platges d´Arenys arran d´un conveni que, any rere any, es firma entre l´Ajuntament i l´entitat-  fa un seguiment diari de l´estat de les platges en el qual s´analitza la temperatura de l´aigua, la de l´ambient, la direcció i velocitat del vent, l´estat de la mar i el nivell de visibilitat que hi ha. Amb l´observació d´aquests resultats, Creu Roja dictamina el color de la bandera que ha d´onejar a cada platja i el publica aquí(2). Recordeu que la bandera verda permet el bany, la groga demana precaució en el bany i la vermella prohibeix el bany completament.  Seguidament us presentem els informes que ens fa arribar Creu Roja del Maresme Centre:

20 d'agost
18 d'agost
16 d'agost
11 d'agost
10 d'agost
9 d'agost
8 d'agost
7 d'agost
6 d'agost
5 d'agost
4 d'agost
3 d'agost
2 d'agost
1 d'agost
31 de juliol
30 de juliol
28 de juliol
27 de juliol
24 de juliol
23 de juliol
22 de juliol
21 de juliol
19 de juliol
16 de juliol
14 de juliol


Ajuntament d´Arenys de Mar

Per part de l'Ajuntament d'Arenys de Mar, des de la Regidoria de Territori i Sostenibilitat (Brigada Municipal i del Servei Tècnic de Medi Ambient) es fa un seguiment continuat de l'estat de les zones de bany, mantenint un contacte permanent amb l'ACA i també amb la Creu Roja.
El tècnic auxiliar de Medi Ambient participa en representació de l´Ajuntament en la "Comissió de Seguiment per al control de la qualitat de les aigües costaneres", mitjançant la qual es fa un seguiment periòdic de l'estat de les zones de bany i de les problemàtiques que puguin anar sorgint, com és el cas de les meduses. Aquesta comissió també està treballant els nous protocols de vigilància, seguiment i informació que caldrà aplicar per a la temporada de banys de l´any 2008, d´acord amb la nova normativa europea.

La Brigada de Serveis Generals de l'Ajuntament, d'acord amb la Diputació de Barcelona, és l'encarregada de gestionar els informes sobre la qualitat de la sorra a les platges arenyenques. L'anàlisi de la sorra es fa quinzenalment. Tot seguit us oferim els resultats de les analítiques:
 
Qualitat de la sorra 8 d'agost
Qualitat de la sorra 23 de juliol
Qualitat de la sorra 10 de juliol
Qualitat de la sorra 25 de juny


Dades disponibles fins al 2006

En relació a l´estat concret de les zones de bany d´Arenys de Mar, cal dir que les aigües de bany d´Arenys de Mar presenten, en termes generals, un bon estat sanitari i també un bon aspecte visual, sempre exceptuant episodis puntuals que minven la qualitat de les aigües tant des del punt de vista sanitari com visual (pluges i rierades, abocaments incontrolats de cru, abocament de peix, etc.). Així, les dades disponibles (podeu consultar també el període 1990-2006) indiquen el següent:

  • La qualitat sanitària de les aigües de bany de les platges d´Arenys de Mar es pot qualificar entre bona i molt bona, segons el seguiment realitzat per l´ACA.
  • L´aspecte de les aigües de bany, que fa referència a la presència de sòlids flotants a l´aigua i a la formació d´escumes, es pot qualificar entre moderada i bona. La qualificació “moderada” es dóna a la primera platja, mentre que les altres tenen una qualificació “bona”.
  • Com es pot constatar, el paràmetre de l´aspecte visual de les aigües de bany, tot i tenir una qualificació acceptable, és el que obté una pitjor valoració a Arenys de Mar, i és el que pot provocar la percepció, per part dels banyistes, d´una certa brutícia a les zones de bany més o menys esporàdica.

En aquest sentit, i en relació als sòlids flotants, la presència d´aquests residus (plàstics, bosses, restes vegetals, etc.) a les aigües de bany d´Arenys de Mar, que apareixen d´una manera molt irregular tant en el temps com en l´espai i que són comunes a bona part del litoral, no té un focus o un origen concret, i pot ser deguda a múltiples causes, les quals poden tenir lloc, en determinats casos, a molta distància de la zona d´afectació i en aquest cas del litoral d´Arenys de Mar.

Presència de brutícia sòlida surant a l´aigua

Del seguiment que l´Ajuntament fa de les platges, i de les indicacions que es reben des de l´ACA, s´estima que la presència de sòlids flotants a l´aigua té relació, entre d´altres, amb els següents fets:

  • Abocament de deixalles des d´embarcacions recreatives, de pesca o de transport de mercaderies.
  • Abocament de carburants i restes de cru per neteges de dipòsits de combustibles d´embarcacions.
  • Aportacions de residus al mar a través de les riuades i rierades que es formen durant els episodis de precipitacions intenses. Aquestes grans avingudes d´aigua arrosseguen gran quantitat de deixalles urbanes i també restes vegetals. En el cas d´Arenys, és especialment significativa la incidència de la Riera, però també d´altres cursos de localitats veïnes i d´altres punts del litoral.
  • Agitament del mar en episodis de tempestes, que provoca la mobilització de residus acumulats en els fons marins des de fa anys, els quals tornen a les capes més superficials.
  • Aportacions de deixalles per part dels propis usuaris de les zones de bany, que es poden produir directament sobre l´aigua o sobre la sorra.
  • Abocament de deixalles a través d´algun emissari submarí, en episodis puntuals d´aturada o de mal funcionament d´alguna estació de depuració d´aigües residuals.
    Finalment, en el nostre cas també caldria considerar la incidència que podria tenir l´activitat del port d´Arenys en la presència de deixalles a les aigües, especialment a la primera platja.


En el cas d´ocurrència d´un episodi amb presència notable de sòlids flotants, o també d´escumes naturals molt desenvolupades, des del personal d´inspecció de l´ACA o del mateix Ajuntament es requereix directament a les embarcacions de neteja que facin una actuació específica de retirada en els punts més afectats, sempre que les condicions del mar ho permetin, per tal de minvar les molèsties que en aquell moment poden tenir els banyistes.

Informació relacionada
Publicat el 6 d'agost de 2007