Ajuntament d'Arenys de Mar

NOTÍCIES

La il·lustradora Elvira Elias Cornet acaba de fer una important donació de la seva obra a l'Ajuntament d'Arenys de Mar. Es tracta d'un conjunt de serigrafies i de dibuixos. Quant a les serigrafies, són obres molt característiques de la producció artística d'Elias. Aquestes peces s'exhibiran en breu a l'auditori Josep Maria Arnau, a l'edifici Calisay, que ha estat recentment remodelat. El fons el gestionarà el Museu d'Arenys de Mar. A la fotografia, Elvira Elias, l'any 1999, en la inauguració d'una exposició a Arenys de Mar.


De les serigrafies en sorprèn, sobretot, l'originalitat del suport. Les formen entre cinc i sis plaques de metacrilat, cadascuna de les quals reprodueix un dibuix diferent. És la combinació de les plaques el que forma l'obra final i, per tant, segons com es col·loquin, el resultat és ben diferent. Els dibuixos són interpretacions artístiques de poemes. Hi ha evocacions a Joan Maragall, Josep Carner, Màrius Torres... La donació també inclou les planxes originals de les serigrafies. Quant als dibuixos, són il·lustracions a color.

Elvira Elias Cornet (Barcelona, 1917) és una consagrada il·lustradora, reconeguda sobretot per la seva obra dels anys 40 i 50. Filla del dibuixant, pintor, historiador i crític d'art Feliu Elias, viu a Arenys de Mar des de fa anys. L'any 1982, amb motiu de la inauguració de l'exposició Serigrafies Mòbils, que es va presentar del 23 de juny al 4 de juliol a Caixa Laietana, Fèlix Cucurull va fer-ne aquesta presentació:

"Elvira Elias, amb les seves serigrafies mòbils -una autèntica troballa- assoleix la superposició integradora i, complementàriament, amb una estructura oberta que permet a cadascú introduir-hi un nombre previst de variants, la diversificació d'unes imatges que il·lustren, interpretant-les amb una gran riquesa de matisos, determinants aspectes de textos poètics.

Si Elvira Elias sempre ens ha captivat amb el seu art, ara, amb aquestes serigrafies mòbils, trobem que, als ressorts que ens la feien aparèixer en un primer pla de preferències, aplega una nova i audaç manera de desenvolupar la seva original creativitat."

Publicat el 30 de novembre de 2004