Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
SANT ROC 2003
La cercavila de macips, que beneiran la vila amb l'aigua perfumada de les almorratxes, tornarà a ser el moment més tradicional de la festa
Tot i que la festa sembla que ja se celebrava a les darreries del segle XVI, la tradició popular enllaça la intercessió de Sant Roc amb el final de l'epidèmia que va afectar Arenys de Mar el 1607. Segons la llegenda, els arenyencs van invocar el Sant durant aquest període i va ser precisament el dia de la seva festivitat el primer en què no es va produir cap mort per la pesta. Com a mostra d'agraïment, la població va fer aquell mateix any el solemne Vot de Vila, vot que compromet els arenyencs a celebrar la diada del 16 d'agost com a prova de la devoció professada vers Sant Roc. El Vot de Vila es tradueix cada any en unes festes que omplen de tradició els carrers i que, aquest 2003, se celebren entre el 14 i el 17 d'agost.

La festa de Sant Roc ja és a punt. Arenys de Mar renovarà aquests dies el vot de vila en agraïment al sant que va foragitar la pesta que la colpìa. L'origen de la festa data de 1607 i la tradició de sortir al carrer s'ha mantingut fins avui. La festa de Sant Roc manté els ingredients més tradicionals i tornarà a tenir en la cercavila de macips, captadores i macipets, que es farà dissabte al matí, el moment més destacat. Colles de joves, vestits de blanc i amb faixes vermelles, recorreran els carrers beneïnt les cases amb l'aigua perfumada de les almorratxes. Els actes del programa festiu, que reprodueix un gravat de l'artista arenyenc Pere Planells, comencen dijous 14 i s'acabaran diumenge 17.

Els moments més destacats

Una de les novetats d'aquest Sant Roc és l'encarregada, precisament, d'obrir el programa festiu. Es tracta d'una mostra d'objectes relacionats amb la tradició de Sant Roc, que porta per títol Sant Roc Vot de Vila, i que es podrà visitar des de dijous dia 14 i fins el 24 d'agost al Museu Marés de la Punta. La nit del 14 d'agost tornarà a ser el moment de la cercavila nocturna de gegants. La concentració es farà a la plaça de l'Església i la comitiva es desplaçarà fins l'indret d'inici del recorregut que, com cada any, és sorpresa. La passejada l'organitza l'Associació de Geganters i l'encapçalen les tres parelles geganteres de la vila.

La Pedalejada Popular, que aquest any compleix 21 anys, prendrà el relleu a la festa l'endemà, 15 d'agost, a partir de les nou del matí. La concentració és davant del Calisay i recorrerà diversos carrers de la vila. A més, la Unió de Botiguers i Comerciants d'Arenys de Mar (UBICA) té reservats premis per a les tres millors disfresses. Ja a la nit i dins de la programació del 12è Festival de Jazz d'Arenys de Mar, hi haurà l'actuació de l'orquesta Big Band Terrassa. Una de les novetats d'aquest Sant Roc 2003 arribarà precisament divendres a la nit amb un sopar popular a la plaça de les Palmeres a partir de les 9 del vespre i un concert de rock, a partir de les onze. L'organització és a càrrec de grups de joves de la vila i han batejat la iniciativa amb el nom de 1a Festa Alternativa de Sant Roc.

El 16 d'agost serà la diada central de la celebració. A les vuit del matí, a l'església parroquial de Santa Maria hi haurà l'ofrena dels macips i les captadores a Sant Roc i la cantada de goigs. Seguidament i fins a migdia, pels carrers de la vila, es farà la tradicional cercavila de macips, captadores i macipets, que s'encarregaran de ruixar els arenyencs i arenyenques amb l'aigua perfumada de les almorratxes. Els macips també refrescaran, com s'ha convertir en tradició, als polítics just a l'entrada de l'ofici solemne, que comença a les set de la tarda. Molt peculiar i característica és també la dansa d'Arenys, que intepretarà a la plaça de l'Església l'Esbart Maragall, acompanyats per la cobla La Principal del Llobregat.

Diumenge dia 17 serà l'últim dia de la festa major de Sant Roc. La jornada començarà amb un globus aerostàtic, que estarà instal·lat a la platja de la Picòrdia per poder mirar Arenys des de l'aire. També hi haurà danses ucraïneses, al vespre i al Calisay, i a partir de les onze de la nit, havaneres amb el grup Bergantí. Amb motiu de la festa de Sant Roc, no hi faltaran les competicions esportives. Concretament, se celebrarà un partit de futbol en homenatge a Francesc Virgili i també hi ha previst el XXVIII Torneig Juvenil de Futbol Vila d'Arenys.

A diferència d'altres anys, el programa de Sant Roc 2003 no inclou l'elecció de la pubilla d'Arenys de Mar. El regidor de Cultura, Estanis Garcia, explica que després dels aldarulls que l'any passat van provocar joves de la vila s'ha preferit ajornar la celebració a la tardor. Està previst que la pubilla es doni a conèixer durant un ball que es farà a l'Ateneu Arenyenc a la tardor i que comptarà amb l'orquestra Montgrins.

Publicat el 6 d'agost de 2003
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^