Arenys de Mar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Alerta per una nova modalitat d'estafa telefònica

Des de Policia Local i Mossos d'Esquadra ens alerten d'una nova modalitat d'estafa telefònica coneguda com a phishing, que consisteix en fer-se passar per una empresa o entitat financera per aconseguir dades bancàries de les víctimes i poder buidar els seus comptes corrents.

En el cas d'Arenys de Mar, ja s'han presentat cinc denúncies en els darrers dies per persones que han estat estafades seguint el mateix mètode. Concretament, les víctimes han rebut trucades de persones que es fan passar per organismes o entitats bancàries i els informen que s’han fet unes compres inexistents. A més, pel que sembla, els estafadors disposaven de dades concretes de compres reals de les víctimes, fet que aprofiten per guanyar-se la seva confiança. Quan la víctima diu que no ha fet cap compra, els estafadors els hi diuen que els envien un enllaç al mòbil amb la finalitat que accedeixin amb la seva clau d'accés o bé els hi demanen verbalment les dades de les targetes de crèdit o dèbit per, posteriorment, treure'ls diners o fer-hi càrrecs econòmics importants.

En el cas de la nostra vila, l'estafa s'està produint de manera telefònica, però el phishing ja fa anys que existeix sobretot a través de mètodes informàtics (correus electrònics, missatges de whatsapp o facebook, etc.).

Davant d'aquest tipus de missatges, si es detecten a temps, és millor no obrir-los i esborrar-los directament. I, en cas d'obrir el missatge, no accedir mai a cap enllaç que pugui contenir ni proporcionar dades personals.

En cas de tenir dubte sobre la veracitat d'una trucada, es recomana adreçar-se a les seves entitats bancàries o bé als Mossos d'Esquadra i/o Policia Local.


CONSELLS A SEGUIR PER EVITAR SER VÍCTIMES DE LES ESTAFES PER MÈTODE PHISHING:

1. Mai proporcionis dades bancàries ni dades personals a través del correu electrònic ni del telèfon. Si algú demana aquestes dades, assegura't que els estàs enviant a través d'una pàgina o una web segura.

2. No facis pagaments a través de pàgines web no certificades o directament des de correus electrònics. Evita accedir a enllaços de destí desconegut per evitar ensurts.

3. Canvia de tant en tant les claus d'accés. Una contrasenya segura ha de complir els requisits següents:
• Utilitza contrasenyes diferents per a cadascuna de les teves comptes importants.
• Intenta que la combinació contingui lletres, números, símbols, majúscules i minúscules.
• No utilitzis informació personal o fàcilment deduïble com a contrasenya.
• Assegura't d'activar totes les opcions de seguretat i recuperació de dades.

4. No responguis als correus electrònics de spam (missatges no sol·licitats), ja que és la forma en què verifiquen que les adreces de correu i dominis segueixen actius.

5. Evita instal·lar programari de dubtosa procedència. No instal·leu aplicacions des de pàgines desconegudes i confirma sempre l'origen del programari abans d'instal·lar-lo.

Publicat el 30 de novembre de 2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
^