Facebook
Twitter
Youtube
Instagram
Telegram
RSS
Cercar
Botó que mostra/amaga menú lateral
NOTÍCIES
Com es pot actuar davant la mosca blanca de les figues de moro?

Des de fa ja uns anys les figues de moro, considerades una espècie invasora (Opuntia ficus-indica), estan quedant molt afectades per la caparreta vermella de l'opuntia també coneguda com a mosca blanca (Dactylopius opuntiae), un insecte paràsit que en condicions normals exerceix un control biològic natural d’aquest cactus.

Aquest insecte s’està estenent ràpidament i està convertint-se en una plaga, generant malestar als veïns de varies poblacions del Maresme. De fet, alguns arenyencs ja ens han posat en alerta de la seva presència, tot i que no és nociu per la salut.

El cicle vital de la caparreta vermella comença amb la posta d'ous sobre la planta. Després d'eclosionar apareixen les nimfes, clarament reconeixibles pel seu color vermell intens. En aquest estadi s'inicia la producció d'uns filaments blancs semblants al cotó fluix que acaben cobrint la planta. Finalment, quan arriben a la fase adulta i en el període d’estiu, els mascles (que són els que tenen ales) migren cap a altres àrees. És en aquest moment, quan tendeixen a concentrar-se sobre els punts emissors de llum de carrers i habitatges, molestant així a molts veïns propers.

El que cal fer primer és localitzar les figues de moro afectades, clarament visibles perquè estan cobertes per una capa blanquinosa. És més, en funció del grau d'afectació, presenta zones groguenques (clorosi) i zones negres (necrosi) que indiquen que el paràsit ja ha succionat tota la saba i la planta mor. Un cop localitzada la planta cal distingir si es troba en terreny públic o privat.

En cas d'estar a una finca privada, el millor consell és retirar manualment el cotó fregant amb un raspall amb aigua i sabó fins eliminar-ho completament. Si la pala de la figa de moro està molt afectada la millor opció és enterrar la planta, evitant el transport en bosses o vehicles, que podrien provocar la dispersió de la plaga.

En el cas d'estar localitzada en un terreny de domini públic, podeu dirigir-vos a l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament.

Publicat el 18 de juliol de 2018
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Imprimir
^